Op dinsdag 11 juni organiseert de Historische Vereniging haar jaarlijkse Pinksterdrie tocht.

Dit jaar gaat de reis naar Dordrecht, waar in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering bijeen kwam. Daar erkenden de vertegenwoordigers van de Hollandse steden stadhouder Willem I, prins van Oranje, en steunden hem in de opstand tegen de Spanjaarden. In 1618-1619 vond in Dordrecht de Synode van Dordrecht plaats  waar het besluit viel tot de Bijbelvertaling die in 1637 de Statenbijbel zou opleveren, de eerste officiële vertaling in de Nederlandse taal.

Dat is allemaal wat moeilijk in te passen in het thema van Open Monumentendag: ‘Plekken van plezier’, anders, dan dat wij ongetwijfeld weer een plezierige dag zullen beleven in deze mooie middeleeuwse stad.

De bus vertrekt om 8 uur vanaf het station Alkmaar en als het verkeer ons meezit zullen wij om 10 uur in Dordrecht aankomen, waar wij in de herberg Den Witten Haen van koffie en gebak kunnen genieten.

Om 11 uur wordt de helft van de deelnemers voor een rondvaart verwacht bij de Wijnbrug, terwijl de anderen met de gidsen van onze Dordtse zustervereniging een stadswandeling gaan maken waar onder andere de Grote Kerk, het  Arend Maartenshof en het Hof van Holland bezocht worden.

Na de lunch wisselen beide groepen en wordt het ochtendprogramma herhaald. Daarna is er nog gelegenheid om zelf een van de fraaie musea te bezoeken, het Hof van Holland met de geschiedenis van de Nederlanden, het museum Simon van Gijn, waar de tijd sinds 1800 heeft stil gestaan of het statige Dordrechts Museum met zes eeuwen schilderkunst.

We sluiten de dag af met een borrel in Den Witten Haen.

In het volgende nummer van Oud Alkmaar is een formulier bijgevoegd waarop u zich kunt aanmelden. In verband met de capaciteit van de boot kunnen maximaal  80 leden mee op deze Pinksterdrie tocht.