Alkmaar Alaaf?

We gaan het niet zien, zondag, een carnavalsoptocht door de binnenstad met praalwagens die het leven van Snorrendam op de hak nemen. Want Alkmaar zag carnavalsvereniging De Groene Kakatoe in 2011 voor het laatst. ‘Hier sta ik, ik kan niet anders’, moet de Alkmaarse Prins toen gedacht hebben. Toen er zelfs geen Raad van Elf meer was te vormen werd het tijd om het licht uit te doen. Bovendien, als je je gek wilde verkleden en de stad een beetje op zijn kop wilde zetten hadden we toen net Kaeskoppenstad leren kennen. En als het toch vooral om het bier ging was er ook nog het Octoberfest. Mèt kekke hoedjes. De kansen om Alkmaars carnaval te laten uitgroeien tot ‘immaterieel erfgoed’ waren verkeken. Zouden we anders dit weekend een praalwagen hebben gezien met een gehavend V&D-gebouw, begeleid door salaris uitdelend winkelpersoneel? Of één met een stapel stalen buizen onder een bord ‘Alkmaars station van de toekomst’ en NS’ers die de blaadjes van de straat vegen? Wellicht ook een wagen vol met zwarte schoenen: ‘final sale, discount, ‘licht geblakerd’, omringd door architecten en projectontwikkelaars, die het niet zo nauw nemen met een verantwoord passende bouwmaat in de Langestraat.

Er is geen praalwagen nodig om de komende tijd op een mooie zondagmiddag nog eens langs het ‘oude’ ijkgebouw in het Victoriepark te wandelen. Daar ‘ligt de humor nog op straat’, om met Wim Sonneveld te spreken, nog heel even. Op de website van De Vrienden van Victorie wordt aangekondigd, dat het ‘nieuwe’ ijkgebouw er medio 2015 komt. Dat is al gauw. Voor je het weet is het oude van 1890 weg. En nu u zeker weet, dat de oude verdwijnt, blijft u vast ook uw ergernis de baas over de overdadige grimlach van de graffiti. Want niet iedereen zag de humor er van in. De lange, carnavaleske neus van de jeugd tegen de brave ordening van het aangeharkte Alkmaar zal spoedig plaatsmaken voor een kleinschalig gebouw, en wie weet een schoon speelplaatsje, gezond groentenkasje, een openluchtpodiumpje, een picknickveldje, een strandje, een evenemententerreintje….. En een duur politiek speeltje in de vorm van een beetje opgemetselde verdwenen muurtjes van de rode toren en de waterpoort? Voor de fanatiek dwalende toeristen. Allemaal leuke dingetjes in dat Victorieparkje. Als er nog maar ruimte blijft voor boompjes. Schattig, je ziet het zo voor je op een praalwagentje. Maar ja, Alkmaar is geen Keulen, geen alaaf!