Alkmaar van de bovenste plank

Wie in Amsterdam wandelt heeft al gauw het gevoel, dat hij in een kippenstal terecht komt. Zoals daar voor de individuele kip geen eigen ruimte is, is dat er in het Amsterdamse centrum niet voor de individuele wandelaar. De Mokumse mierenhoop begint zich tegen die stad te keren. Alkmaar is daarbij vergeleken een verademing. Alleen op vrijdagochtend is het in de nauwe straatjes rond het Waagplein eveneens irritant druk. Sjokkend kudde-vee wil dan gemakzuchtig vermaakt worden, desnoods met een kaasmarkt. Voor de rest valt het wel mee. Begrijpelijk, dat de Alkmaarse middenstand wil profiteren van de voorspelde grotere toeristenstroom. Wie zijn beste beentje voor zet met een smaakvolle etalage, bijzondere koopwaar en een klantvriendelijke taalvaardige benadering wordt beloond. In die zin was de opening van Topshelf in het V&D-gebouw een verademing. Er heerst een sfeer van kwaliteit en ruimte. En die twee eigenschappen versterken elkaar altijd. Ook hier. Opvallend is, dat op de verdiepingen de buitenramen weer in het zicht zijn gebracht. Daglicht kan naar binnenstromen. En door de monumentale vakjesramen zie je de frisse jonge groene blaadjes van de bomen op de Laat. Hier is begrepen wat sfeer doet met een klant. Ik heb geen aandelen, wil u nergens toe verleiden, want over de prijzen hebben we het nog niet gehad. Maar ik wil u wel het contrast laten zien met andere ontwikkelingen in de stad, waar die samenhang tussen kwaliteit en ruimte uit het oog verloren wordt.

De nieuwe horecaterrassen aan het Kerkplein leggen flink beslag op de openbare ruimte. Bij illegaal geplaatste afschermingen wordt door de gemeente niet gehandhaafd. Nee, er wordt notabene onderhandeld hoe de uitbater toch zijn zin kan krijgen.

Voor de Mient zijn waterterrassen ontworpen om de uitdijende straatcafés te kunnen verdubbelen. Waar de burger van Alkmaar hier al zijn straat is afgepakt verliest hij straks ook nog zijn oudste en meest bijzondere grachtje van de stad.

Sfeer is gebaat bij kwaliteit en ruimte. De stad floreert doordat de sfeer van ons centrum nog zo authentiek en goed verzorgd is, waar ruimte en kwaliteit is voor wandelaars en fietsers, terwijl dat in andere, grotere steden al lang is prijsgegeven. Om op die kippen uit de eerste zin terug te komen: voor je het weet heb je de kip met de gouden eieren geslacht. Wordt Alkmaar een volgepropt mini-Amsterdams-horeca-evenement? Sommigen zullen verdienen. Velen zullen verliezen. Schande van de bovenste plank…