Alkmaar en appeltaart?

Misschien zit u, vol nog van de kerst- en oudejaarscalorieën, niet op zo’n titel te wachten. Als u Alkmaar al wilt combineren met eten, en eens een keer niet met kaas aankomt, denkt u wellicht eerder aan de Jodenkoeken van Davelaar, of aan de Victorientjes van A.C.de Boer. Maar dit keer moeten we het echt hebben over Alkmaar en Appeltaart.

De ronkend gepresenteerde megaplannen als de sporttempel aan de westrand, de herinrichting van het stationsplein en de doorstart van het Arcade-winkelcomplex ontnemen het zicht wellicht op enkele aardige kleine particuliere projecten. Er waren geen ingewikkelde procedures en inspraak voor nodig, maar in alle bescheidenheid zijn ze een verrijking voor de stad. In de gemeenteraad wordt nog geruzied over de vraag wie wifi voor de binnenstad heeft bedacht, maar aan de Geesterweg heeft men niet op de uitkomst willen wachten. We werden er verrast door een tea-wifi-room, met de look&feel van een hip designkantoor. Scheutje Amsterdam-Londen-Parijs-Berlijn in de provincie. Zijn we er klaar voor? En dan de knusse combi van koffie&kunst&muziek in het Kruithuisje op het Bolwerk. Was het een succes en zien we de sympathieke bedenker terug in het komende seizoen?

Het meest bescheiden qua aandacht was misschien wel de ‘total-make-over’ van de bric-a-braczaak annex theehuis op de hoek van de Doelenstraat en de Koningsweg. Er kwam een Alkmaarkamer bij, met bijzondere alkmaralia, waar een echte Kaeskop uit zijn dak gaat. Je kunt er in de sfeer van Alkmaarse nostalgie en vintage, geschiedenis en archeologie de lekkerste Appeltaart van het noordelijk halfrond eten, zeggen kenners. Plekje voor fijnproevers dus, die gevoelig zijn voor een goede prijs-kwaliteit-verhouding. Ontaardt dit in een reclamepraatje? Beetje wel eigenlijk. Maar waar vind je elders zo’n leuke combinatie van liefde voor de stadgeschiedenis en lekkere taart? Ik heb me laten verleiden.

Vlakbij moeten de fracties van de gemeenteraad het Huis van Zessen verlaten. Men heeft genoeg van de ooit bejubelde strenge soberheid van dit oudste provenhuis (hofje) van Alkmaar en is op zoek naar comfortabeler pluche. Nou, ik zou het wel weten als fractievoorzitter. Om beurten vergaderen om de hoek in de Alkmaarkamer-met-Appeltaart. Lijkt me zeer inspirerend: ‘zo mooi en bijzonder is deze stad met al zijn bewaarde monumenten; wees er zuinig op, dames en heren politici, ook in 2014! Wie een punt Appeltaart?’