Alkmaar Fonkelstad

Op 8 en 9 februari vindt in Alkmaar het event Fonkelstad plaats. Wie daarbij denkt een tweede Scheveningen mee te gaan maken, heeft het mis. Geen huizenhoge bouwsels van kratten maar  kampvuren waar  je gezellig omheen kunt zitten. Spektakel valt er dat weekend wel te verwachten. Vanuit België zullen De Vuurmeesters acte de présence geven. Zij zullen Alkmaar verrassen met indrukwekkende  vuurinstallaties. Alles moet gaan leiden tot een hartverwarmende sfeer in deze donkere winterse dagen. Natuurlijk is een bijkomende reden dat Alkmaar zich door deze  nieuwe activiteit weer kan manifesteren en vele belangstellenden zal trekken.

Toch was er al eerder sprake van belangstelling voor Alkmaar als het aankwam op het voorbereiden van dit soort spektakelstukken. We moeten daarvoor teruggaan naar de bekendste Alkmaarder: Cornelis Drebbel . Tot in Engeland werd zijn naam bekend en vandaar  bereikte  hem het verzoek naar het Engelse hof te komen. In  1604 vertrok  hij naar Londen. Jacobus I profiteerde van de vele projecten die Drebbel aan zijn hof realiseerde.  Hij werkte aan  fonteinen , bewegende toneelrekwisieten en….vuurwerk.  Ook het opwekken van regen en bliksem werd daar vertoond.  Geen wonder dat Keizer Rudolf II, gehoord hebbend van al dit spectaculairs, hem verzocht naar het hof in Praag te komen. Ook hier baarden zijn creaties veel opzien.  Na het overlijden van Rudolf II ging Drebbel terug naar Engeland, waar hij vervolgens de bekende duikboot bouwde. Verder vuurwerk paste hij toe in het ontwerp van een torpedo-lanceerinstallatie die men dacht te gaan gebruiken bij het ontzet van de stad La Rochelle in Frankrijk.

Een tweede link van Drebbel naar de komende manifestatie met kampvuren is ‘verwarming’. Drebbel ontwierp een draagbare buitenkachel . Deze kachel was uitgerust met een soort van thermostaat, de eerste in zijn soort. Je kon er vrij exact de temperatuur mee regelen. Nu heel gewoon, toen opzienbarend. Hij werd met succes tijdens de veldtochten van Maurits tijdens de 80-jarige oorlog gebruikt. Hij zorgde voor warmte en was ook geschikt om te gebruiken bij het broodbakken.

Met Drebbel ging het uiteindelijk niet zo goed.  Hij kwam zonder geldverstrekkers te zitten en moest een ander soort van bestaan zien te vinden. Op latere leeftijd eindigde hij met het uitbaten van een bierhuis aan de oever van de Theems. De  toeschouwers van nu zullen na afloop van Fonkelstad ook graag nog een drankje nuttigen. Niet bij Drebbel, maar bij de horeca in de Alkmaarse binnenstad.

(Bert Muis)

Klik hier voor het artikel over de “The Vulgar Mechanic and His Magical Oven”, tevens de bron van de afbeelding.)