Alkmaar, de leegte voorbij?

Wie heeft er niet mooie herinneringen aan de betoverende sinterklaasetalages van de Bijenkorf. Als ze werden onthuld met het weghalen van het pakpapier achter de ramen drukte je je neus tegen het glas om niets te hoeven missen van de rondrijdende treintjes, de springende speelgoedbeesten en de mechanische grimassen van de zwartepietenpoppen. Dierbare jeugdherinneringen! Ik zag mezelf terug in die tijd van magische verwondering toen ik onlangs de tentoonstelling ‘40 jaar Playmobil’ in Venlo bezocht. Als opa. De kleinkinderen konden hun ogen niet afhouden van de rijk gevulde vitrines. Alkmaar was trouwens ook vertegenwoordigd met Playmobil kaasdragers. Heel prettig was het, dat in hetzelfde museum ook ‘15 jaar Toos&Henk’ van Paul Kusters was te zien, de kunstenaar die de gave heeft bij het dagelijkse nieuws te tekenen wat we allemaal denken. En ons laat gniffelen en grimlachen. En zo de waan van de dag draaglijk maakt met zijn ironische cartoons. Maar dit terzijde.

Die prachtig gevulde enorme Playmobil-vitrines en al dat ontwapenende kinderplezier deden me denken aan de mooiste plek in Alkmaar voor betoverende sinterklaas-en kerstverlokkingen: de nu wel erg neerslachtig makende lege etalages van het V&D-gebouw. Het zijn er 18(!) in totaal. Flinke ledige lengtes in de Laat en in de Ridderstraat. De kale ramen dagen nu wildplakkers en graffitikladders uit, waar tot voor kort de sfeer van het seizoen te herkennen was in de aangeprezen koopwaar.

Kan het nijvere Alkmaar Marketing er niet voor zorgen, dat die gruwelijk gapende etalages de komende maanden gevuld worden? Om onze kinderen, kleinkinderen, senioren, onszelf en de toeristen een plezier te doen. Nodig de speelgoedwinkels in de stad uit, de modelspoorbaanvereniging, de kunstenaars van de stad, de restaurants, het Stedelijk Museum, de Bibliotheek, om die etalages te vullen. En wellicht zit er nog een werkeloze etaleur van V&D thuis te wachten op een creatieve klus. Gratis reclameruimte, zou ik denken. Als de eigenaar wil meewerken uiteraard. Maar waarom zou hij dat niet doen?! Een positieve uitstraling van het gebouw is ook in zijn belang immers. Daar werkt hij momenteel trouwens al flink aan, door de historisch interessante glas-in-loodramen te laten opknappen. En ook de messing letters van de V&D-naam op de gevel. En misschien ook nog de klok. Chapeau! Even de schouders eronder met elkaar en Alkmaar is de leegte voorbij! In ieder geval in de vrolijke dagen voor de Sint en in de donkere dagen voor Kerst.