De winnaar van 2015 uit de categorie 'woonhuizen nieuw'.

Alkmaar mooi maken

Op 13 december beginnen we aan de volgende editie van de Puienprijs. Het wordt de veertiende keer, dat we prijzen uitreiken voor de mooiste nieuwe en vernieuwde gevels in het monumentale gedeelte van onze stad. We zijn een jaar bezig met de voorbereiding van de uitreiking in november 2017. Een jury van architecten, kunstenaars en historici bestuderen alle gevels, die tussen juli 2015 en juli 2017 zijn voltooid. Soms gaat het om nieuwe panden met nieuwe gevels, soms om restauraties van bestaande gevels. Onderscheiden worden woonhuizen en bedrijfspanden, beide nieuw of restauratie. Vier categorieën dus. Voor elke wijzen we vijf te nomineren panden aan. Via de media maken we alle twintig nominaties in september 2017 bekend. Tijdens de openbare prijsuitreikingsavond wordt er over elk pand verteld waarom het genomineerd is. Altijd met foto’s van hoe het was en hoe het geworden is. Soms worden er ook suggesties gedaan voor verdere verbetering. En er zijn helaas elke keer ook weer ‘gele kaarten’ nodig om verloederende plekken aan de kaak te stellen. De vier mooiste gevels winnen de puienprijs voor hun categorie. Een schildje van de HVA aan de gevel geeft de eigenaar de kans om trots te laten zien, dat hij dat jaar de allermooiste was.

Bij de vorige edities moesten we steeds zo’n 60 tot 100 panden bestuderen. Soms ging het om grote nieuwbouwprojecten in de binnenstad, in andere gevallen om kleinere aanpassingen, zoals de restauratie van een erker. Maar voor we alles gezien hebben zijn we maanden verder. Van de panden die we nomineren willen we dan ook nog eens alles weten: eigenaar, opdrachtgever, architect, aannemer, hoe het vroeger was, of daar foto’s en tekeningen van zijn, wat het doel van de bouw of restauratie is, welke materialen er gebruikt werden. Het is voor ons allemaal hobby, maar het begint verdacht veel te lijken op werk. We kennen ook geen tweede stad in ons land waar men zo te werk gaat. Dordrecht probeert deze puienverkiezing ook van de grond te krijgen. De historische vereniging aldaar kwam bij ons te rade. Onze oud-burgemeester Ronald Bandell, vorig jaar november helaas overleden, nam na zijn vertrek uit onze stad het idee van de puienprijs mee en introduceerde dat destijds in zijn nieuwe gemeente Dordrecht. Vandaar.

Helpt u mee, dat er geen pand aan onze aandacht ontsnapt? Stuur uw suggestie, zo mogelijk met foto’s en gegevens naar de Puienprijsjury, info@hvalkmaar.nl