Steeds als je over de Oude Gracht loopt valt de schoonheid en diversiteit van de woningen op. Vele panden zijn aan te wijzen als bijzonder en kenmerkend voor een bepaalde tijd. Ondanks of dankzij de verschillen in hoogte en breedte wordt het geheel van de gracht markant. Een smaakmaker in dit geheel is het pand Oude Gracht 99: een smal huis van 2.30 breed en rond 8 meter hoog, inclusief spitse kap.

De familie Toorenburg zocht eind negentiger jaren een nieuwe plek voor een woning in de binnenstad. Na lang zoeken kozen ze voor een plek aan de Oude Gracht. Op de plek waar eerst een inrit voor een garage lag, lieten zij het pand nr 99 bouwen. Het bouwterrein is aan de gracht smal, maar wordt naar achteren steeds breder.

Familie Toorenburg koos voor Frans van Hoeken als architect, in het verleden werkzaam bij architectenbureau van Piet Tauber. Frans, bescheiden, klein van postuur en beweging, kwam met een verrassend voorstel: de voorgevel is niet alleen smal maar ook de details zijn bijzonder. Let bijvoorbeeld op het verticale metselwerk en de zware dorpels. Boven de deur is een gevelsteen aangebracht, een wapen met een toren, ontworpen door Leny Hoogeveen. De horizontale balken naast de voordeur en het raam in de bovenverdieping geven een knipoog naar de Art Deco-stijl. Aan de achterkant is een glazen gevel geplaatst. In 2002 werd het huis opgeleverd. Samen met buren, vrienden en kennissen van de opdrachtgever, met Frans van Hoeken, Jos Olbers (bouwbedrijf), Ronald Winder (installatiebedrijf), Han Schipper (schildersbedrijf) werd het huis ingewijd met een ‘happie en een sappie.’

Als de Historische Vereniging Alkmaar in 2002 een puienprijs voor woonhuizen had kunnen geven (deze werd in 2010 ingesteld), dan zou, wat mij betreft, Oude Gracht 99 zeker in aanmerking gekomen zijn.

Jos Stroomer,
bestuurslid HVA, Monumentenloods & Pré Adviezen

[/vc_column_text]

De Puienprijs komt er weer aan in 2021!

De Puienprijs is een tweejaarlijkse prijs die wij volgend jaar weer gaan uitreiken in een paar categorieën. Verbaast u zich over prachtige of héle lelijke dingen? Stuur een bericht door hier te klikken. In december start de commissie haar voorbereidingen voor de prijs in 2021.

NB – Klik hier voor de historie van de Puienprijs!

Jos Stroomer, HVA

[/vc_column][/vc_row]