ALKMAAR VERDIENT GEEN GELE KAART

“Als u dan hier even wilt tekenen…..Prima…..Dan wens ik u veel succes in mijn bedrijfspand en dat de zaken goed gaan.  U heeft dus goed begrepen, dat u zelf als huurder ook verantwoordelijk bent voor het buitenonderhoud? Mooi zo. Dan wens ik u verder een prettige dag”.  Zou het zo gegaan zijn? Eerst wat uitleggen voor we verder gaan met conclusies trekken. Bij de Puienprijzen, die vorige week zijn uitgereikt, deelden we ook ‘gele kaarten’ uit. Dat doen we al vele jaren. We letten dan op panden die als een rotte kies afsteken in onze fraaie monumentale stad. Waar anderen hun stinkende best doen om hun pand er netjes te laten uitzien, loop je af en toe tegen panden aan waar niet naar wordt omgekeken. Waar achterstallig onderhoud oploopt tot een armoedige aanblik. En daarmee een negatieve invloed hebben op de hele omgeving. Dan wordt het tijd voor een ‘gele kaart’ van de Historische Vereniging Alkmaar. We schrijven de eigenaar aan en vertellen wat er zou moeten gebeuren, wat zo niet langer kan. We bieden soms hulp aan bij een monument. Meestal wordt de brief genegeerd. Dan gaan we er maar de krant mee in. Dan komt er vaak alsnog een reactie.

De gemeente heeft tot nu toe niet veel macht om verloedering te voorkomen. Eigenlijk alleen als de veiligheid in het geding is. Dan moeten er echt delen van de gevel loszitten bijvoorbeeld. Maar per 1 januari komt er nieuwe wet- en regelgeving op dit punt. Wij adviseren de gemeente om van dat moment gebruik te maken en onderhoudsplicht op te nemen in de gemeentelijke erfgoedverordening. Als een pand verloedert kan de gemeente dan aanschrijven en handhaving opleggen. Moeten er natuurlijk wel voldoende ambtenaren met kennis van bouwkunde en restauratietechnieken overblijven bij Monumentenzorg. Om voor de sancties te zorgen.  Als de gemeente op die manier zijn tanden kan laten zien, zal menige eigenaar het er niet op aan laten komen en liever afspraken maken hoe het pand voor de stad als geheel aantrekkelijk kan blijven.

Smoesjes als in de openingszin: ‘eigenaar leunt achterover en verwijt zijn huurder dat die helaas al jaren niks doet aan het onderhoud’ zijn dan van de baan. Wij krijgen dit soort smoesen wel eens te horen van de vermoorde onschuld. Op onze website kunt u zien welke panden een gele kaart verdienen. Alkmaar verdient ze in ieder geval niet!