
Alkmaars alternatief voor vuurwerk?
Stel, Alkmaar wordt getroffen door een grote ramp met 13 miljoen euro schade en bijna 500 slachtoffers die behandeld moeten worden op de spoedeisende hulp waar van 15 slachtoffers de ogen niet meer te redden zijn en bij meerdere slachtoffers vingers en zelfs een hand moeten worden geamputeerd. De ramp zou wereldnieuws zijn, burgemeester Bruinooge en Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zouden dagelijks verklaringen op de televisie geven. En wij Alkmaarders zouden na een stille tocht een zee van bloemen, lichtjes en knuffels op de rampplek achterlaten.
Nee, deze ramp heeft Alkmaar gelukkig niet getroffen. Maar de ramp zelf heeft wél plaatsgevonden, in Nederland in de nacht van 31 december. En die ramp gaat dit jaar op dezelfde tijd weer plaatsvinden. Tjibbe Joustra zullen we ook dit jaar niet horen. Want het is een traditie en van onze tradities blijf je af. Het is al erg genoeg dat we roetpieten moeten tolereren, het verbieden van vuurwerk, want, dat had u al begrepen, daar gaat het hier over, zullen we nooit, maar dan ook nooit accepteren.
Nu hebben we in de loop van de tijd al veel tradities moeten inleveren, tradities waar reikhalzend naar uitgekeken werd en waar stadspleinen voor volstroomden. Het begon ooit met het verbieden van de gladiatorengevechten in de vijfde eeuw. Daarna was het hek van de dam: heksenverbranding, gans- en palingtrekken, katknuppelen, katbranden, allemaal verboden en niemand die er nog om maalt.
Het afschaffen van de vuurwerktraditie zullen we ook wel overleven, zeker doordat er een alternatief is. In een vorige column vroegen wij onze Alkmaarse zonen en dochters te koesteren. En hier is weer een kans dat te doen. In Amsterdam bevindt zich Studio Drift waar de in Alkmaar geboren Lonneke Gordijn mede-eigenaar van is. Het Rijksmuseum bezit werk van hen en het Stedelijk Museum in Amsterdam organiseerde in 2018 een tentoonstelling met hun werk, waarbij een zwevend (!) betonblok ter grootte van een middenklassenauto het opvallendst was. Een optie voor het Stedelijk Museum in Alkmaar? Nog meer: In 2018 tijdens het Burning Man Festival in de Verenigde Staten liet Drift werk zien dat uit 600 verlichte drones bestond.
Zou in plaats van vuurwerk niet aan Studio Drift gevraagd kunnen worden hun lichtshow aan de Kanaalkade te houden? Eén stad moet toch de eerste zijn met een vuurwerk-alternatief? Alkmaar heeft sinds 1573 ervaring met de eerste te zijn. Nou dan?!
Feyko Alkema
Klik hier voor een film met drones boven het IJ.
Klik hier voor een film over het werk van Studio Drift, en hier nog één.