Alkmaar heeft grootse plannen voor de toekomst. Volgens de prognose van de provincie stijgt de bevolking in Noord-Holland van 2,8 miljoen inwoners in 2017 naar bijna 3,2 miljoen in 2040. Het aantal huishoudens neemt in dezelfde periode toe met 213.000 en dat zorgt voor een groei van de woningbehoefte. Voor de regio Alkmaar verwacht de provincie voor 2040 een groei naar 300.000 inwoners en een groei naar 130.000 huishoudens. Dat is nogal wat, want waar huisvest je deze bewoners?

De gemeente Alkmaar is druk bezig hier een oplossing voor te zoeken, in 2017 is de Omgevingsvisie 2040 verschenen met als ondertitel ‘Hoera, we hebben een kanaal!’ Daarmee geeft Alkmaar aan de kanaaloevers te willen ontwikkelen voor woningbouw. Wij als burgers worden uitgenodigd mee te denken over de vormgeving van de oevers. Moet het hoogbouw worden en hoe hoog mag dat in Alkmaar worden? Het architecten informatiecentrum AiA maakte op 12 april met een boottocht langs het kanaal en hield een discussiebijeenkomst in het voormalige krantengebouw aan de Edisonweg, de gemeente houdt inloopbijeenkomsten waar de Kanaalzone centraal staat. Wij burgers van Alkmaar krijgen daarmee gelegenheid om onze gedachten te delen.

Om te kunnen bouwen moet er eerst plaats gemaakt worden. Wat kan weg, wat moet blijven staan? De gasdrooginstallatie van TAQA aan de Helderseweg zal moeten verdwijnen, waar niemand rouwig om zal zijn. (Wist u ook niet dat gas gedroogd moest worden?) Het PEN-gebouw aan de Helderseweg: laten staan of slopen? De meningen zijn verdeeld. Men vindt het foeilelijk of men vindt het genoeg historische kwaliteit hebben om te bewaren. Valt er over smaak te twisten? Jazeker, je kunt het gebouw niet mooi vinden, maar het toch belangrijk vinden dat een gebouw van de architect Bonnema blijft bestaan.

Bonnema’s PEN-gebouw behoort tot de architectuurstroming ‘het structuralisme’, vertegenwoordigd door architecten als Aldo van Eyck en Herman Herzberger. In Apeldoorn wordt in het voormalig Centraal Beheer-gebouw van de architect Herzberger, een vergelijkbaar complex als ons PEN- gebouw, binnen een paar jaar gewoond. De eigenaar van het complex gaat woningen realiseren in het beroemde, nu leegstaande kubus-complex. Wat ook gaat verdwijnen is Sluistuinen, een bedrijventerrein met een bijna Engelse uitstraling, waar ondernemers met creatieve beroepen als edelsmid, kunstenaar en bloemist werkzaam zijn.

Bent u daar nog nooit geweest? U heeft nu nog de kans het terrein te bezoeken, moet u zeker een keertje gaan doen.

Feyko Alkema,
Historische Vereniging Alkmaar