At your service…in Alkmaar!

De Historische Vereniging Alkmaar voor al uw problemen! We staken onze nek uit met het uitdelen van ‘gele’ kaarten vanwege treurige plekken of onwettige situaties in onze mooie binnenstad. Dat roept dan meteen reacties op in de sfeer van ‘wat vinden jullie dan hier van?!’. De volgende brief getuigt van ergernis en verlangen naar die goeie ouwe tijd:  “De prijs voor de lelijkste pui geef ik aan de Hollandse gebakkraam op het Canadaplein. Althans zo heette hij vroeger. Nu is het ‘Dutch Bakery’. En dat voor een Hollandse traditie! Denken ze hier Engelse toeristen mee binnen te halen? Alles wordt in het Engels gedaan tegenwoordig, zie de etalages van de winkels. Kunt u iets aan die belachelijke naam doen voor een Hollandse gebakkraam?!”.

We hebben overwogen de oliebollenkraam op te kopen en de naam over te schilderen. Maar wat dan. We zijn ervan overtuigd dat oliebollen ongezond zijn. Ze verhogen het slechte cholesterol, verstoren de bloedsuikerspiegel en bevorderen obesitas. Net zo als suikergoed en marsepein, banketstaaf en pepernoten. Wij houden ons maar liever bij onze leest, geschiedenis. We weten trouwens dat een eerdere poging in de 17e eeuw, om het verderfelijke snoepgoed uit het straatbeeld te weren, op niks uitliep. We schreven er al eens over in een eerdere column enkele jaren geleden, dat het strenge stadsbestuur paal en perk wilde stellen aan de suikerhandel op straat rond sinterklaas. Het heeft niet geholpen. En daardoor zitten we nu met die ‘Hollandse traditie’.

Maar met die Engelse namen heeft de briefsteller wel een punt. Een rondgang langs de winkelstraten Ritsevoort, Koorstraat, Laat en Langestraat leverde ruim honderd winkelnamen op in het Engels, zestig procent van het winkelbestand. We vroegen soms naar een verklaring: “Waarom heten jullie plots niet meer ‘De Tuinen’?” “Tsja, ‘Holland & Barrett’ klinkt internationaler”, was het waanwijze antwoord. Als straks ‘Topshelf’ de stad verlaat gaat er weer een Engelse winkelnaam weg, zult u zeggen, en de ‘Chocolade Experience’ in Ringers gaat ook niet door, dat scheelt. Maar ‘Sense for living’,  ‘Pieces Store’, ‘Kidswear’ en ‘Twentywonewood’, om er een paar te noemen, blijven gewoon open. Hoe typisch Alkmaars is de middenstand nog van de mooiste winkelstad van Nederland?

Vinden we het echt erg? Mwaah…. Er was een tijd dat de stedelijke negotie vrijwel helemaal in het Frans communiceerde. Déze tijd is inderdaad het Engels dominant. En… de Duitse toeristen spreken het ook allemaal. Dat scheelt.