Australisch feestje met Alkmaarder Frederik Houtman?

“Op de 29ste bevonden wij ons in open zee en wijzigden wij onze koers naar het noordoosten. In de middag waren wij op 29° 32′ zuiderbreedte; ’s nachts, omstreeks drie uur, voordat de dag aanbrak, zagen wij plotseling een laag liggende kust met daaromheen riffen. Wij zagen geen hoogvlakte of vasteland, dus deze zandbank kan beter vermeden worden omdat hij erg gevaarlijk lijkt voor hen die de kust willen bereiken. Het is tien mijlen in lengte, ligt op 29° 32′ zuiderbreedte.” Aldus kapitein Frederik Houtman in een brief aan zijn directeur van de VOC in 1619. De eilanden voor de westkust van Australië die hij ontdekte heten sindsdien de Houtman Abrolhos, Portugees voor ‘scherpe punten’ of ‘uitsteeksels’. Het betrof een groep koraalriffen en eilanden, die tegenwoordig populair zijn bij sportduikers, maar in Houtmans dagen gevaarlijk voor de schepen. Frederik Houtman, 1571 – 1627, wie kent hem niet? Zijn grafsteen ligt in de Grote Kerk. Hij was in onze stad een belangrijk man, tussen 1614 en 1626 maakte hij carrière als kapitein van de schutterij, lid van de vroedschap en schepen in het stadsbestuur. Daarvoor en ondertussen had hij roem vergaard als zeeman, ontdekkingsreiziger, sterrenkundige, schrijver van woordenboeken van Aziatische talen. En hij was de eerste gouverneur van Ambon, later van de hele Molukken. Met de ogen van nu zal er wel wat zijn aan te merken op zijn handel en wandel in Azië. Hebben we met een Alkmaarse Jan Pieterszoon Coen te maken? Zo kijken ze er in Australië niet tegenaan, want daar wordt deze zomer gevierd dat Houtman 400 jaar geleden West-Australië ontdekte. Voor de herdenking daar in juli a.s. kwam er onlangs zelfs een wetenschappelijke delegatie naar Gouda, de geboortestad van Frederik, om kennis op te doen over zijn achtergrond ter voorbereiding van de feestelijkheden downunder. En die Frederik Houtman woonde hier zo maar in de Koorstraat! Nooit van gehoord? Tja, gelukkig is de Historische Vereniging Alkmaar er dan om het gat in de algemene ontwikkeling te dichten. Op onze website kunt u desgewenst veel aanvullende informatie vinden, want daar is de ruimte hier te beperkt voor. Alkmaar krijgt er de komende jaren duizenden nieuwe inwoners bij als het Kanaalplan doorgaat.  Die kunnen alles over de beroemdste Alkmaarders terugvinden in de “Grootste Alkmaarders” uit het Alkmaarsche Courant van januari 2013 en in “90 Alkmaarders”, onze publicatie van december 2015. En u kunt daar natuurlijk nu ook al goed terecht.

Leen Spaans

Lees hier de Nieuwsbrief van de Historische Vereniging uit Gouda.

Lees hier meer over Frederik Houtman.

Frederik Houtman, schilder onbekend, Rijksmuseum Amsterdam[/caption]

Uit Grootste Alkmaarders, Alkmaarsche Courant januari 2013