Bij Ringers de Victorie!

Wie dertig jaar geleden Rome bezocht haalde het niet in zijn hoofd de Tiber over te steken naar de wijk Trastevere, de wijk die vertaald ‘Over de Tiber’ heet. Vooral ’s nachts was het een no go area. Alles wat een Heilige Stad heilig maakt ontbrak in Trastevere. Maar dat is de afgelopen jaren razendsnel veranderd. Wie nu via de Ponte Sisto de Tiber oversteekt komt in een bruisende wijk vol restaurantjes, kroegjes en kunstgaleries. En ook belangrijk: het lukt ook nog een plekje op het terras te bemachtigen, wat in het centrum van Rome nauwelijks meer lukt.

Steek je in Alkmaar de Ringersbrug over dan kom je in Overstad, een stadsdeel dat veel te lang ons Trastevere is geweest, een stadsdeel waar je de auto parkeerde om zo snel mogelijk de binnenstad van Alkmaar in te gaan. Aan Heinrich Heine wordt de uitspraak toegeschreven: Wanneer de wereld vergaat ga dan naar Nederland, daar gebeurt alles vijftig jaar later. Moesten wij nog vijftig jaar wachten voordat Overstad een bruisend deel van Alkmaar zou worden?

Grote namen als Sjoerd Soeters en Adriaan Geuze maakten masterplannen en schreven visies, die nooit uitgevoerd werden, projectontwikkelaars maakten ambitieuze plannen die in de la verdwenen. Waar het Zaanstad en Den Bosch lukte een verstofte winkelstraat en een verlopen industriegebied weer nieuw leven in te blazen, bleven winkelpanden in Overstad leeg. C&A, Toys‘R’us, Oilily betrokken panden in winkelcentrum Noorder Arcade, maar waren even snel weer vertrokken.

En dan stond er nog een merkwaardig wit gebouw dat het uitzicht op Overstad verknoeide, de oude Ringersfabriek die als een mislukt kunstwerk van Christo achter de plastic gevelplaten verborgen bleef.

Afgelopen vrijdag werd na vijf jaar het onmogelijke mogelijk. Dank zij de niet aflatende inzet van de Historische Vereniging, Adapt, Arthur Dontje van Dobla, Boei, BPD en uiteindelijk ook het gemeentebestuur werden de eerste plastic platen van de gevel gehaald onder het toeziend oog van velen bij wie tranen van dankbaarheid over de wangen liepen. De bewering dat het geen tranen waren, maar een regenbui die precies om vier uur boven de aanwezigen losbarstte moet tot de alternatieve feiten gerekend worden.

De ontwikkeling van Overstad gaat razendsnel, de ene na de andere winkel trekt in Noorder Arcade, het Landschapsmeubel wordt binnenkort opgeleverd, straten in Overstad worden van een nieuw en fleurig profiel voorzien. Niet na vijftig jaar, maar na slechts vijf jaar begint bij Ringers de Victorie voor Overstad!