Busje klemt zo….in Alkmaar? 

Op Google Maps kunt u het zelf zien. De route van Zevenhuizen naar de Accijnstoren loopt u in veertien minuten. Van de Kanaalkade naar het Kennemerpark doet u in acht minuten. Ons kleine, pittoreske, monumentale centrum is  heel makkelijk te belopen. Alkmaar-Centrum is geen Amsterdam, laat staan Londen of Parijs. En gelukkig maar. ‘Small is beautiful’ en ‘less is more’. Het kan niet genoeg herhaald worden.

Slimme jongens trouwens, daar bij King’s Inn. Voor de luie of naar obesitas neigende toeristen die niet willen lopen, kan een ‘hop-on-hop-off-busje’ toch wel praktisch zijn, dachten ze daar. En aan het eind van de rit voor de deur van King’s Inn weet je natuurlijk wat er gaat gebeuren: “Wij van King’s Inn adviseren:  koffie en gebak van King’s Inn!”. Wethouder schijnt meteen enthousiast te zijn geworden. Tuurlijk, alles voor de hopsa-heisa-horeca. Veiligheid, tegen de rijrichting? Niet zo moeilijk doen, “anders kan er nooit wat in deze stad”. Vergunning, raadplegen van de bewoners? “Doen we later wel”. Het gaat om een “experiment!”. Dat kennen we nog van de verruimde horecasluitingstijden: dubieuze enquête laat zien dat het uitgaansvolk enthousiast is. Experiment ‘geslaagd’, bewoners beteuterd! Met de zegen van de gemeenteraad. Arme stad.

Stapvoets onhandig reizigersvervoer hadden we hier eerder. Op 22 mei 1923 reed de laatste paardentram door de Langestraat. De eerste jaren na 1895 was het een succes. Maar toen het nieuwtje er van af was kwam er de klad in. Er was een spotlied op de Alkmaarsche Tram in omloop: het ding reed te weinig, blokkeerde in parkeerstand de Stenenbrug, qua tempo schoot je er niks mee op en het liep regelmatig uit de rails. Arme paarden, die voor een grootstedelijke illusie werden opgeofferd.

Het hop-busje gaat zich klem rijden in de smalle voetgangerstraatjes, waar het – dwaas genoeg – doorheen wil. En wat zegt het stadsbestuur als andere slimme horeca-ondernemers een eigen busje willen inzetten? Niet zo moeilijk doen? Allemaal een busje? Het idee van elektrisch kleinschalig vervoer is hier al vaker bepleit. Maar dan in plaats van de voor het centrum veel te grote bijna lege Connexxion-bussen. Wat zou het mooi zijn als gemeenteservice voor àlle binnenstadbezoekers: vanaf de grote parkeerplaatsen, gratis vervoer langs de hoofdroutes van Kanaalkade en Laat. Bij de haltes dan wel een meertalig bordje: ‘wilt u gezond blijven, kies voor lopen’. Want zitten is het nieuwe roken!

(Het Alkmaarsche Tramlied vindt u hier).