Code Oranje in Alkmaar?  

Burgemeester Blase van Vlaardingen heeft een plan gepresenteerd:  vernieuw  het gemeentebestuur. “Het vertrouwen in de politiek is nihil. Het politieke debat brengt zelden oplossingen, maar onderstreept de partijpolitieke verschillen”, stelt hij. “Gaat dit over  Alkmaar?”, vroeg ik me af. Onze stad heeft 10 partijen in de gemeenteraad. Terwijl we weten, dat er maar twee smaken zijn, die er toe doen: auto’s en horeca of bomen en minima. Minister Plasterk ziet het pleidooi van Blase en twintig andere burgemeesters wel zitten. Doet onze burgemeester ook mee? Ik mag het hopen. Want waar Blase voor pleit kan je toch niet tegen zijn: “een nieuwe volksvertegenwoordiging waarmee je het gif uit het debat trekt en de samenleving weer verbindt”. Hoe kon het zover komen?

In de Walk of History, het geschiedenisproject  in de Langestraat, waarin de Historische Vereniging samenwerkt met kunstenares Pauline Bakker belichten we met 50  lichttegels òòk de bestuursgeschiedenis van de stad. Hier een voorbeeld, bij tegel 27:

Na de Schout en de schepenen in de Middeleeuwen werd de stad bestuurd door meerdere burgemeesters tegelijk. Vanaf 1824 is er één burgemeester, met wethouders. Samen vormen zij het bestuurscollege. Alkmaar kent een lange lijst van 34 burgemeesters. Er waren er die er toe deden. Floris van Teylingen (1510-1585) bijvoorbeeld, die de stad door het beleg van 1573 leidde. Als knap bestuurder heeft hij veel voor de stad betekend. Gijsbert Fontein  Verschuur (1764-1838) stond niet als vooruitstrevend bekend. Maar tijdens  het graven van het Noordhollandsch Kanaal was hij de drijvende kracht achter de idee, om het kanaal niet langs maar door de stad te laten lopen. Archibald Maclaine Pont (1823-1899) was de langst zittende burgemeester van Alkmaar (van 1858-1899). Hij leidde Alkmaar de moderne tijd in, met de aanleg van de spoorlijnen, de riolering en waterleiding, de bouw van ziekenhuis en rechtbank. Roel de Wit (1927-2012) realiseerde de aanleg van Alkmaar-Noord in zijn periode, 1970-1976. Van 1976 tot 1992 was hij commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, bewijs voor het feit, dat wij een bestuurder van niveau zagen vertrekken.

Alle burgemeesters ijveren om het gezellig en wellevend te houden tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Het lukt steeds minder kennelijk. De krant smult er wekelijks van. Wij ook.  Maar zijn we op de goede weg? Kom op 30 november in ieder geval de presentatie van de Walk of History in de Langestraat meemaken. U zult zien: Code veelkleurigheid in Alkmaar!