Dat zijn leuke dingen voor de mensen!

Heeft u de ijzers al uit het vet gehaald? Als het meezit kunt u met een klein beetje vorst straks schaatsen op het ijs van de fraaie jachthaven aan de Turfmarkt in de Schelphoek, aan de rand van het centrum. Er is een slim plan bedacht met tijdelijke kunststofschermen, die in het water zakken om de natuurlijke deining vanuit het Noord Hollandskanaal zo stil mogelijk te krijgen. Vriest het sneller dicht. Een relatief eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing. Als de bewoners en restauranthouders daar zelf de regie mogen voeren blijft het vast voor alle leeftijden gezellig.

“Dat zijn leuke dingen voor de mensen”, zal de politiek gedacht hebben. En als het leuk blijft voor de mensen houden we allemaal van de politiek. Het had in 2005 weinig gescheeld of het was daar helemaal niet zo leuk geworden in de Schelphoek. Te elfder ure wisten de Historische Vereniging Alkmaar en de Bewoners Belangenvereniging Alkmaar met een gezamenlijke inzet de politiek er van te overtuigen, dat de nieuwe woonwijk Schelphoek met veel water aantrekkelijker was. In de twintigste eeuw was dat water meer en meer verdwenen. De uitbreidingen van de fabriek van Eriks vroegen om steeds meer vaste grond onder de voeten. Op oude kaarten van Drebbel en Blaeu kon je zien hoe in de 16e en 17e eeuw de Schelphoek eigenlijk een klein eilandenrijkje was, met kanalen en slootjes. Een oud moerassig en aangeplempt gebiedje naast de stad, dat zich vooral door de vroege industriemolens toch al snel kon ontwikkelen tot een belangrijk bedrijventerrein. Dat bleef zo door de eeuwen heen, tot het vertrek van Eriks aan het begin van deze eeuw. Dat de Oudegracht vroeger doorliep tot de hoogte van de Boompoortbrug was bij weinigen bekend. Gelukkig kon in het verbeterde plan de haven aan de Turfmarkt flink vergroot worden en kregen we er de Schelphoekgracht naast, precies in het verlengde van de Oudegracht. Daarmee was de cultuurhistorie van die bijzondere plek in ere hersteld. En het bood de ontwikkelaars een kans om gewilde waterwoningen te bouwen. Een beetje à la het Amsterdamse IJburg. Het is er nu al mooi. Als het over een paar jaar helemaal klaar is zal je zien, dat er architectuurwandelingen worden georganiseerd. Daar hoeft u niet op te wachten, trouwens. Ook als het voorlopig nog niet gaat vriezen is deze wijk nu al het omfietsen waard.

Op www.hvalkmaar.nl/downloads vind je een mooi geïllustreerde studie over de ontwikkeling van de Schelphoek. Gratis. Wilt u het ook met eigen ogen zien? Doe dan op 17 november mee aan de Puienprijswandeling met de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar, zie de website voor de details. De wandeling eindigt in de Schelphoek.

Kijk, Jennifer, daar kan je van de winter gaan schaatsen. Drinkt opa ondertussen even een lekker glaasje in dat restaurant aan de kade”. U mag uw kleinkinderen meenemen. Wel aan de hand houden als ze nog geen zwemdiploma hebben. Want we verwachten, dat het ijs op 17 november nog gesmolten is…