Don’t worry, be happy, in Alkmaar

Reces! Van 3 juli tot 2 september wordt er niet vergaderd in de Tweede-Kamer. De media maakten zich er druk over: “Lange vakantie?!” Ho, wacht even, greep de Rijksvoorlichtingsdienst in: “(a) Onze Kamerleden hebben heel hard gewerkt. (b) Er wordt in die periode niet vergaderd, maar wèl gewerkt, ook weer heel hard”. Het zullen vooral de ambtenaren zijn, die geen bezwaar hebben tegen dat lange reces. In de eerste zes maanden werden er maar liefst 1215 schriftelijke vragen gesteld. Extra huiswerk voor de ambtenaren. De meeste zijn nog niet beantwoord. Het reces mag dus wel even duren.

Ook in Alkmaar ging vorige week de raadszaal voor een tijdje op slot. Op 21 augustus pas is er weer een commissievergadering. Bij ons wordt ondertussen natuurlijk ook nog heel hard gewerkt, o.a. met een duik voor het goede doel in de drabbige binnenstadsgrachten. “Wees aardig voor onze toeristen”, riep de burgemeester het vakantievierende volk nog toe. Blijkbaar bezorgd over het Alkmaarse beschavingsniveau? Wellicht denkend, dat het er in onze winkels en horeca net zo aan toe gaat als in de raadszaal? “Don’t worry”, zou ik willen zeggen. Misschien ben ik toevallig steeds gelukkig in mijn keuze, maar ik ken hier vooral uiterst vriendelijk winkel- en horecapersoneel. Voor mij een belangrijke reden om van deze stad te houden.

Het is te hopen voor onze gemeenteraadszwoegers, dat ze in de vakantieperiode toch ook nog wat tijd hebben voor ontspanning en reflexie. Altijd goed voor nieuwe ideeën. Want daar gaat het om, dat onze stadsregering de goede dingen doet en dat die dingen goed worden gedaan. In dat verband, – ‘ontspanning en reflexie’ -, hebben we nog een tip voor de Alkmaarse vakantietijd. Bij Stichting Animo, voor het behoud van Alkmaars natuur en milieu, vonden we een bijzonder aardige wandeling: “Bomenrand en Waterkant, een natuurwandeling door het centrum van Alkmaar”.

Een groot deel van de boeiende wandeling voert over het Bolwerk, dat in de 19e eeuw onder de handen van de beroemde tuin- en landschapsarchitect Louis Paul Zocher werd getransformeerd tot zo’n aardig wandelpark. Met mooi weer lijkt het meer en meer op een trendy alternatief voor het Amsterdamse Vondelpark. De glooiende graswallen worden dan graag bezet door de jongere zonbeluste stadgenoten. Mooi en inspirerend om dat onbekommerde genieten van de eigen stad gade te slaan.

De wandeling vindt u makkelijk terug op onze website. Met dank aan Animo.