Draait Alkmaar door?

“Nou, dan zetten we er toch een electromotortje in”. Aldus een wethouder, toen molenvrijwilligers verontrust kwamen vertellen, dat de molens langs de Hoornse Vaart waren uitgedraaid als er aan de overkant hoge huizen mochten worden gebouwd. Dat vraagt om uitleg. Je mag niet zomaar verwachten, dat een willekeurige Alkmaarder weet hoe een molen werkt. Vraag kinderen waar de melk vandaan komt en je krijgt als antwoord ‘de fabriek’. Zo gaat het ook met de molens. Waardoor draaien de wieken? ‘Door een electromotortje’, roepen de onnozelen dan, ‘want de wethouder zegt het zelf’. Tja, dat komt er van. Molens hebben voor hun wieken de wind nodig, onbelemmerde wind. Hoge bomen en, nog erger, hoge gebouwen vangen de wind af en leggen de molens stil. Er kwamen plannen voor villa’s op het voormalige DFS-terrein, naast zwembad De Hoornse Vaart. De gemeente stelde heel trendy (‘participeert, burger!) een adviesgroep in. Je zag de burger weer nieuw vertrouwen krijgen in de politiek. Maar na twee jaar overleg en een compromis om niet hoger te gaan dan twee bouwlagen veegt de gemeente het vertrouwen van tafel en staat uiteindelijk toch drie hoog toe. En ook nog eens zonder welstandsbeperkingen. Alles mag. De folders van de projectontwikkelaar ziet u al voor u: “…met prachtig uitzicht op de Oudorperhout met de eeuwenoude molens. Unieke locatie zonder bouwbeperkingen”. Pronken met andermans veren. Want die plek is toch eigenlijk van ons allemaal! Als de gemeente daar aan wil verdienen, voer dan tenminste het compromis uit, waar met de adviesgroep nota bene twee jaar aan is gewerkt. En redt de molens.
Draaien ze straks nog in de Oudorperhout ? ‘Met een electromotortje’, denken ze kennelijk in de Langestraat voor de korte termijn. Aan de ‘lange termijn ‘ komt men niet toe, ondanks het vergaderen in de ‘Lange’-straat. Straks ben je niet alleen de wind, maar ook de molenaars kwijt, kundige vrijwilligers, soms bewoners, die uit liefde voor de cultuurhistorie hun leven wijden aan het onderhouden en draaiende houden van deze monumenten. Maar met een motortje zijn ze niet meer nodig. Is een uitkeringstrekker met een dienstfiets voldoende, toch ? Pas liever de bouwplannen bij de molens alsnog aan conform het advies, -eerste goede voornemen voor 2014-, opdat de wind niet uit de molenzeilen wordt genomen. We willen de molens zien draaien, niet nep, maar met puur natuur. Alkmaar, draai niet door, maar draai terug!