Edelachtbare, mag ik u namens Alkmaar verzoeken…

Alkmaar daagt AZ voor de rechter. “Als we winnen, wat winnen we dan?”, aldus MCA-Harry Luik, die andere te vlugge tegenstander van onze wethouders. Als Alkmaar van AZ wint, “wat winnen we dan?” Politieke reputaties? Voor het overige lijkt het me een enorme omweg naar nieuw vertrouwen.

In Alkmaars Gouden Eeuw was er een inspirerend voorbeeld, waar Alkmaar tot op de huidige dag de vruchten van plukt. Vooral in de zomermaanden. De advocaten van Alkmaar en Haarlem stonden tegenover elkaar voor de rechters. Na het vertrek van de Spanjaarden en het opheffen van de kloosters was de inzet: wie heeft er recht op het kapitaal van het opgeheven Heiloo’s Regulierenklooster? ‘Wij’, riep Haarlem, want de kloosterlingen kwamen bij ons wonen. ‘Wij’, riepen die van Alkmaar, als dichtsbijzijnde stad. De geleerde heren hadden zes jaar nodig voor een uitspraak. Maar toen hadden we ook wat. Alkmaar won deze zaak in 1636 en kreeg 60000 gulden, vergelijkbaar met €750000 nu. Het nieuwe geld werd helemaal gestoken in één prestige project, een pronkstuk: ‘lange neus’ naar de concurrenten Hoorn, Amsterdam en Haarlem. “Zo, die zit”, zouden ze toen in de Langestraat kunnen hebben zeggen, ware het niet dat de voetbaltaal pas veel later werd uitgevonden.

Waarin ging al dat geld dan zitten? In een nieuw orgel voor de Grote Kerk! Op dat moment meteen het grootste van Nederland. We deden hier niet aan half werk. Het was niet bedoeld als kerkorgel. De kerk was van de predikanten, het orgel van het stadsbestuur. Dat werd niet bespeeld tijdens de zondagse kerkdienst, maar wel op alle andere dagen van de week met de geliefde muziek van die tijd, minstens één keer per dag. Het orgel werd gezien als een muziekmachine: je kon een heel orkest nabootsen en er alle zeventiende eeuwse ‘hits’ op laten horen.

Er zijn later nog grotere orgels gebouwd, maar dat van ons is beroemd gebleven bij de liefhebbers. Ideaal orgel om Bach op te spelen, vinden ze. En ze komen van de hele wereld naar Alkmaar om dat te horen. In onze regio zijn er tijdens de zomer tientallen orgelconcerten op de vaak oude en monumentale orgels. Die van onze Grote Kerk spant de kroon met de grootste concerten en de beroemdste musici. Na al die eeuwen hebben we nog steeds plezier van die in de 17e eeuw gewonnen rechtszaak.

Nu onze wethouders weer…