Azië ingepakt

Als u gewend was in de Laat uw loempia te bestellen moest u in de afgelopen dagen wel even zoeken waar het populaire Chinese restaurant Azië was gebleven.  Het leek wel een nieuw kunstwerk van Christo te zijn geworden. Het gaat echter, heel gewoon, om een opknapbeurt van de gevel. Nou ja, ‘gewoon’. De gevel was voor onze vereniging al enkele jaren een afknap-geval.  Bij onze laatste Puienprijsuitreiking in november 2015 reikten we ook weer enkele gele kaarten uit. Bedoeld voor panden, die verwaarloosd werden en die het aanzien van een gevelwand in de binnenstad verknalden. Het pand van ‘Azië’ viel die twijfelachtige eer ook te beurt. De rijk gedetailleerde gevel vertoonde flinke scheuren, losgelaten stenen en aangetaste goten. Laat ik me haasten te melden, dat de Chinese restauranthouder het ook erg jammer vond. Hij is slechts huurder. Het was de verhuurder en eigenaar achter hem, die we aanspraken. Wij lieten in een brief en in een persbericht onze zorg blijken voor de langzame teloorgang van dit bijzondere Jugensdstilmonument, in 1902 ontworpen door de bekende architect Klaas Bakker. Restauratie dringend gewenst!

Vroeger was dit het prachtige winkelpand van herenmodezaak ‘Cloeck’. Sinds de jaren ’70  is er het goed bekend staande Chinese restaurant in gevestigd. De unieke gevel met witte geglazuurde steen gaf de modewinkel de voor de hand liggende bijnaam “Het Witte Huis”. Boven de gebogen ramen van de eerste verdieping was er in de tijd van ‘hofleverancier’ Cloeck in een lettermozaïek groot en duidelijk te lezen: Heeren en Kinder Kleedingstukken Gemaakt en op Maat. In feite staat dat nog op de gevel, maar het was tot de stellages er de afgelopen dagen voor kwamen alleen met veel moeite te herkennen. Voor de huisstijl van de nieuwe gebruiker, het Chinese restaurant, was dat maar verwarrend. Er werd dus een dikke laag rode verf over gesmeerd. Ook andere delen van de gevel ruilden het wit voor het rood in. Daarmee kregen we weliswaar een klein stukje Shanghai in de stad, maar het “Witte Huis” raakten we kwijt.

We weten niet of onze gele kaart alleen de eigenaar heeft bewogen zijn pand nu eindelijk eens te gaan opknappen. We weten wel dat een bevlogen ambtenaar van de gemeente ook het nodige heeft ingebracht. Hoe dan ook, we zijn razend nieuwsgierig naar het moment, dat de afschermdoeken weer worden verwijderd. Zou het oude monument in ere worden hersteld?