Feel good in Alkmaar?

Laat dat maar aan de politiek over, feel good! De politieke colums en persberichten in de huis-aan-huis-bladen zenden onveranderd uit dat “we goed bezig zijn, vindt u ook niet?!” “Alweer een verkiezingsbelofte waargemaakt!” Hoe nadrukkelijker het succes wordt herhaald hoe kritischer onze geest wordt gescherpt. Wordt ons alles verteld? En netjes op tijd?

De jongedame van ‘Oneindig Noord-Holland’ toonde hààr kritische geest toen zij onlangs ons verhaal over de Walk of History in de Langestraat van commentaar mocht voorzien. We spraken op het jubileumfeest van de 100-jarige Vereniging Oud-Hoorn. Ons enthousiasme gaf haar kennelijk de vraag in of er over Alkmaar alleen maar ‘feel good history’ was te vertellen. En hoewel ‘Oneindig Noord-Holland’ door de Provincie is opgericht om de verhalen van de plaatselijke geschiedenis te verzamelen had deze jonge medewerkster helaas nog niet de tijd gevonden om de verhalen van de Walk of History te lezen. Maar we mochten haar geruststellen: “Ook Alkmaars ellende komt ruimschoots aan bod”. Immers, in 16 van 49 verhalen gaat het over de strijd, dood en verderf, onderdrukking, ziekte, armoede en criminaliteit van onze stadsgeschiedenis. Geschiedschrijving is de beschrijving van wat er gebeurd is, van de nederlagen en de successen, van de neergang en de vooruitgang. De stadsgeschiedenis kent vele momenten van opportunisme, wat soms goed, soms slecht uitpakte. “Wat zijn we goed bezig, hè, vindt u ook niet?!” Het is van alle tijden.

Neem nou de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Dat zal later voor de stadshistorici vast het belangrijkste onderwerp blijken te zijn van de eerste decennia van deze eeuw. Hoe zal het oordeel zijn over de gang van zaken waar we nu middenin zitten? Men heeft besloten, dat een nieuw ziekenhuis in De Hout een wijzere keuze is dan op de grens van Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar. Ook dat in De Hout twee keer zoveel oppervlakte mag worden gebruikt dan wat strikt genomen voor het ziekenhuis nodig is. Voor ons welzijn hebben we een modern ziekenhuis nodig. Maar een volle stad met druk autoverkeer heeft ook veel baat bij flinke groene longen. De fusie van de drie gemeenten zal tenslotte niet tegengehouden kunnen worden. Problemen van zorg, energie en duurzaamheid vragen uiteindelijk om grootschalige oplossingen om het betaalbaar te houden. Zijn we goed bezig in 2017? De toekomst zal het leren. Tot die tijd: feel good in Alkmaar! Met een scherpe kritische geest. Vindt u ook niet?