Hoe vermakelijk is het niet, dat in een streng ogend ‘middeleeuws’ gebouw tegenover een voormalige kerk een restaurant geopend gaat worden met de naam “Fellini”. Die naam staat voor de belangrijkste filmregisseur van Italië in de vorige eeuw. En daarmee ook voor zijn grensverleggende oeuvre. La dolce vita (1960) is wellicht zijn bekendste film. Een hartstochtelijk pleidooi voor alles wat het leven mooi maakt. Maar in een preutse tijd, waarin het conservatieve katholieke Italië de strijd tegen het communisme dacht te winnen met een doolhof van morele dogma’s. Het hartstochtelijke credo van Fellini werd weggezet als vulgair, sexueel en pervers. Tijden veranderen. ‘Fellini’ zal nu appelleren aan stijl, savoir vivre, gezelligheid, the Italian way of life, en dus uiteraard aan lekker eten en drinken. De zaak wil vrijwel permanent geopend zijn. U mag diep in de nacht nog even naar bed, als het ware. Beleving, belooft de website, ‘expériejens’ dus, alweer. Ook hier zal dit het belangrijkste ingrediënt zijn om de aangeprezen waar te kruiden. We komen er elkaar vast binnenkort een keer tegen. Want bij alles wat Italië ademt ben ik weerloos.

Weerloos oogt het gebouw aan het Kerkplein bepaald niet. Het is in 1935-36 gebouwd door architect Kropholler, die ik al eens eerder aan u voorstelde in een column over het er tegenover gelegen Hooge Huys. Toch hadden de strenge Kropholler en de flamboyante Fellini meer gemeen, dan op het eerste gezicht lijkt. Beiden kinderen van hun tijd. Ze stonden in contact met het fascisme van de duistere jaren 30-40. Kropholler als overtuigd aanhanger van het Zwart Front, fanatieker nog dan de NSB. Fellini zette zijn eerste schreden in de filmindustrie in de firma van de zoon van Mussolini. Of Fellini als jonge beginneling dat valt aan te rekenen weet ik eigenlijk niet. Kropholler treft wel blaam, wat na de Tweede Wereldoorlog ook fors gebeurde.

Bij de Historische Vereniging Alkmaar gaat het ons om de stadsgeschiedenis. Wij willen u dan ook, nu de beide scheppingen van de omstreden Kropholler een fraaie herbestemming krijgen (voormalig politiebureau wordt restaurant en Hooge Huys wordt appartementencomplex), een lezing aanbieden over zijn werk in Alkmaar en in heel Nederland. Dat gaat gebeuren op 6 oktober, noteer maar alvast in uw agenda. Fellini moet u zelf maar gaan beleven, met één van zijn boeiende films uit de videotheek van de bibliotheek bijvoorbeeld. Of achter een lekker bord pasta aan het Kerkplein.