Dit gaat ‘m niet worden…

Wie is de grootste macho van de Oudegracht? Nou, daar komen verschillende types voor in aanmerking. Maar deze kunt u dag en nacht bewonderen. Nee, het is niet een Alkmaars eerbetoon aan Badr Hari, hoewel dat zo maar zou kunnen met het stoere Heerema-plan om hier kickboksgala’s te organiseren. Ik zat er aan te denken, toen ik onlangs weer ’s met weinig genoegen een gemeenteraadsvergadering bijwoonde. Wat een machogedrag moeten de dames raadsleden toch aanzien. Ik bewonder hen voor hun milde doorzettingsvermogen. Eén van de lokalo’s spande de kroon met zijn haantjesgedrag, gespeend van elke vorm van wellevendheid. ‘Als je geen goede argumenten hebt, heb je altijd nog je grote mond’, zeg maar. Een andere goedgebekte lefgozer van de Langestraat vroeg me onderzoekend of ik soms zelf politieke ambities had, doelend op deze columns. “Linke soep”, las ik in zijn ogen. Schattig. Eén van de weinige momenten dat er iets te genieten viel. Het beeld van het Wildemanshof, want dàt ziet u op de foto, lijkt een treffende metafoor voor de stadspolitiek: ‘kom maar op’, met een schaamlap voor de democratie. Want de burgers worden formeel gehoord, maar mentaal genegeerd. Met dat gevoel zullen de bewoners van de Zeswielen donderdag jl. helaas naar huis zijn gegaan. ‘Hoe durf je deze mensen nog te bedanken voor hun komst’, merkte één der dames van de oppositie terecht op. Maar de hint voor excuses werd niet opgepikt. O tempora o mores!

Het Wildemanshof onderging ondertussen een flinke restauratie en ziet er straks weer strak uit. Er kwam heel wat tevoorschijn aan historisch belangrijke bouwzaken. De trotse regenten leek het wel leuk om als kers op het gebakje de beeldenpartij bij de ingang een kleurtje te geven. Er zijn immers de laatste jaren overal in de stad kleuren aangebracht op monumentaal beeldhouwwerk. Alles historisch verantwoord natuurlijk, na grondig kleur-technisch onderzoek. Maar in dit geval kon de groene zwembroek van de Wildeman geen genade vinden in de ogen van Monumentenzorg en de Welstandscommissie. De beelden blijven dus spierwit. Lijkt me trouwens niet lekker zitten, zo’n speedo van eikenbladeren. Maar misschien is het gewoon een print op een lapje lycra van Nike. Wilt u alles weten over de spectaculaire restauratie, kom dan naar de lezing van de Historische Vereniging Alkmaar op 28 januari, voor leden gratis en voor niet-leden €3. Inclusief koffie/thee. Dat dan weer wel. Zie voor meer info www.hvalkmaar.nl.