Geheim van Alkmaar

Kunt u een geheim bewaren? Of als u daar niet zo goed in bent, wilt u dan deze column liever zo snel mogelijk vergeten? Want dan kan ik u een geheim van Alkmaar verklappen. Niet verder vertellen. Dat geheim is Markenbinnen, sinds de samenvoeging van Alkmaar met de Schermer en Graft-de Rijp, met 330 inwoners het kleinste wijkje van Alkmaar. U kent het misschien alleen wanneer u er over de N246 langs rijdt en inwoners ziet staan die wanhopig proberen aan te sluiten in de file naar Amsterdam. De betekenis van de naam Mark is grens, een gebied waar een markgraaf of markies controle over had. Vandaar dat in Italië de regio die het grensgebied vormde tussen gebieden van keizer en paus, Le Marche, de Marken, heet.

Hoewel er in de omgeving sporen uit de Romeinse tijd gevonden zijn wordt Markenbinnen eerst sinds de 10e eeuw bewoond door pioniers die de veengebieden Markerveld,  Oostwouderpolder  en Uitgeester Woude droog legden. In de 17e eeuw wordt begonnen met het droogleggen van de door de dalende bodem en afkalving van de oevers ontstane meren als het Starnmeer,  een polder die voortdurend van eigenaar wisselt. In eerste instantie in bezit van welgestelde Amsterdammers als de familie Six en Willem van Ruytenburgh (inderdaad, de luitenant op de Nachtwacht). Daarna krijgen afwisselend De Rijp, Wormer, Uitgeest, Akersloot en tenslotte Alkmaar zeggenschap over het gebied. Een wisseling die  typerend is voor een grensgebied. Waar Amsterdam in de 17e eeuw nog begrensd werd door de Singel wordt die grens steeds verder opgerekt. Op de onlangs verschenen kaart van de Metropoolregio Amsterdam ligt de grens van Amsterdam al bij de Stelling van Amsterdam. Dat is op Alkmaars grondgebied. De buitengebieden heten doodleuk Amsterdam Beach, Amsterdam Wet Lands en Amsterdam Cheese Market. Wordt het niet  hoog tijd om voor Markenbinnen een markgraaf of markies te benoemen die Alkmaars grondgebied bij de brug over de Tapsloot beschermt tegen de oprukkende Metropoolregio?

Het kerkje van Markenbinnen is het echte geheim. Niet meer in gebruik voor kerkdiensten, maar het heeft een herbestemming  gekregen als concertzaaltje waar talentvolle jonge musici voor uitgenodigd worden. In januari speelde er de Ierse pianist Sean Morgan-Rooney de sterren van de hemel. Tout Marken was aanwezig en heus niet alleen om na te kunnen genieten in de naastgelegen kroeg. Dit geheim maar liever niet verder vertellen. Zo groot is het kerkje nou ook weer niet.

Feyko Alkema