Gele kaart van Alkmaar in Shanghai?

In Shanghai kijk je je ogen uit naar de overweldigende moderne architectuur. Maar of de Historische Vereniging Shanghai net als wij puienprijzen uitreikt weet ik niet. Ook niet of er wel zo’n club is daar. China gaat in ieder geval anders om met zijn monumenten. Wat versleten is wordt niet gerestaureerd met opknappen en het oude bewaren, zoals wij dat de afgelopen paar generaties plachten te doen. Welnee, kapotte delen worden nagemaakt en in het monument geplaatst. Een andere opvatting dan de onze, maar niet minder interessant. Zo deden wij het immers in de 19e eeuw ook. Onze Waag bijvoorbeeld is toen flink opgeknapt op die manier. Of dacht u soms dat het gave metselwerk en alle ongeschonden stenen banden en beelden al meer dan vier eeuwen oud zijn? Ons Stadhuis uit de zestiende eeuw onderging aan het begin van de twintigste net zo’n soort vernieuwingsoperatie, waarbij heel veel ouds werd vervangen door heel veel nieuws. Maar anno 2014 doen we dat dus anders. Een mooi voorbeeld is het onlangs grondig gerestaureerde Wildemanshof aan de Oudegracht. Zoveel mogelijk werd versterkt en behouden. Er verschijnt medio december een bijzonder boek over, ‘De onderste steen boven’, waarin u over de schouders van de bouwhistorici kunt meekijken. Spannende zoektocht naar hoe er ooit gebouwd is, wat we daarvan kunnen leren en hoe we anno nù moeten restaureren. Hoe komt u aan dat boek? Kijk medio december maar op onze website.

Maar nog even terug naar Shanghai, waar ik onlangs mocht rondkijken. Er vielen mij twee dingen op: 1. Alkmaar is minder groot. Logisch. Shanghai heeft immers 26 miljoen inwoners. 2. Maar Alkmaar heeft veel meer monumenten. Dat u het maar weet. Daarom willen de Chinese toeristen straks natuurlijk graag naar Alkmaar komen. En wat er in Shanghai aan monumenten bewaard is wordt niet altijd even respectvol behandeld. Een grote lichtbakreclame van een Amerikaanse kippenslachter op een eeuwenoude pagode-achtige villa schijnt niet heel erg te storen. Moet kunnen daar. Eind 2015 gaan we in Alkmaar weer onze tweejaarlijkse puienprijs uitreiken voor geslaagde restauraties èn voor smaakvolle nieuwbouw in de monumentale omgeving van de binnenstad. Doen we sinds 1999. We delen ook gele kaarten uit: voor wansmaak en slecht beheer. Ik moest er aan denken, toen ik die ongezonde KFC de eeuwenoude gevel in Shanghai zag verknoeien. Zou er zo een dependance willen openen en een gele kaart uitdelen!