Gelukkig Nieuwjaar, op 16 februari…?

Na Oud&Nieuw ligt de stad steevast rood bezaaid met de papiersnippers van het vuurwerk. Rond 16 februari nog eens, als u in de buurt komt van een Chinees restaurant. Hoezo ‘rood’ en ’16 februari’?

Bijna alle vuurwerk komt uit China.  Volgens Chinese legenden uit het oude China kroop een mensetende draak ongemerkt de huizen binnen. Al gauw leerden de Chinezen dat de draak overgevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Dus  verdreven ze hem met trommelmuziek, explosies en rood verpakt vuurwerk. Ook in hun huizen werd als bescherming de kleur rood veel toegepast. Zo zijn de  Chinese nieuwjaarsvieringen begonnen.

Alkmaar en China kwamen in maart 1953 wat dichter bij elkaar te liggen. Het eerste Chinese restaurant, ‘Het Oosten’, opende toen zijn deuren op de hoek van de Gedempte Nieuwesloot en de Van de Boschstraat. De eigenaar was Chu Kuang, die al in 1932 naar Nederland kwam om het aanhoudende Japanse oorlogsgeweld te ontlopen. Hij trouwde met een meisje uit Emmen. Samen vertrokken ze na de Tweede Wereldoorlog naar Sjanghai. Maar kwamen in de strijd tussen Mao Zedong en Tsjang Kai Tsjek terecht. Via Formosa keerden ze in 1952 toch weer terug naar Nederland. Koekenbier en Het Gulden Vlies voelden de concurrentie van het snel populair wordende restaurant. Uiteindelijk, zo’n twintig jaar later, kenden Alkmaar en de omliggende dorpen naast ‘Het Oosten’ al meer dan tien Chinese restaurants. Nog weer later kwam er de concurrentie bij van allerlei mediterrane restaurants. De horeca is explosief gegroeid in de stad en verreweg de best draaiende tak van de middenstand. Chu Kuang heeft veel van die stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Hij overleed op 96-jarige leeftijd pas in 2003. Wie meer over hem wil lezen kan op hvalkmaar.nl het verhaal van Jan van Baar lezen.

Maar nu nog even over 16 februari. Dat is in 2018 het Chinese Nieuwjaar, de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, het Jaar van de Hond. Die dag kan van jaar tot jaar verschillen, afhankelijk van de maanstand. Overal in de wereld vieren de Chinezen hun belangrijkste feest met de dans van draak en leeuw, samen eten en veel vuurwerk. In China zelf reist iedereen naar het ouderlijk huis om het grote familiefeest te vieren, jaarlijks de grootste menselijke migratie op aarde. Op de foto uit 1990 zien we de dans van de Chinese Leeuw in de Koorstraat. Ni hao!

(Lees hier het artikel van Jan van Baar.)