Gouden kaliber

Wat hebben Piet IJssels, Gonna de Reus, Joost Cox, Piet Verhoeven, Hans van de Leijgraaf, Carla Rogge (†), Jan Roobeek met elkaar gemeen? Ik zou hier nog enkele tientallen namen kunnen noemen uit hetzelfde rijtje, maar ik heb geen idee of al deze Alkmaarse beroemdheden u iets zeggen. Zij wonnen allemaal in enig jaar de Oud-Alkmaarprijs. Oud-Alkmaar heette onze club van 1925 tot 1995, sindsdien gaan we door het leven als Historische Vereniging Alkmaar. Ons lijfblad is echter Oud-Alkmaar blijven heten, waardoor we onder beide namen bekend zijn. We hebben er geen last van. De Oud-Alkmaarprijs ontstond in 1968: een ingelijste oorkonde, een geldbedrag en een gouden speldje met ons ‘wapen’, het poortje. Dat ziet u hierboven ook en dat valt in het echt te ontdekken op de Gedempte Nieuwesloot, de ingang van het Hof van Sonoy, zeg maar. Toen we dit bedachten lag de goudprijs aanzienlijk lager dan nu, waardoor het voor onze vereniging best een dure prijs is geworden. En dat speldje is bovendien vorig jaar nog groter uitgevallen ook!

Komt ù ook in aanmerking voor die prijs? Dat zou zo maar kunnen. De prijs is voor personen of verenigingen, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de studie en beleving van de Alkmaarse geschiedenis. Als je naar de lijst met prijswinnaars kijkt op www.hvalkmaar.nl valt op, dat die ‘bijzondere manier’ vaak ook een bescheiden manier is geweest. Velen deden hun goede werk voor onze gemeenschap op de achtergrond. Soms waren het trouwe ambtenaren, die door hun toewijding meer deden voor de stadsgeschiedenis dan wat hun taakomschrijving strikt aangaf. Voor het huidige regime is dat al snel een reden voor ontslag, want niet modern meer, maar daar ging een vorige column al over. Gevaarlijk opeens, zo’n gouden speldje van de HVA!

Er staat, veelzeggend ook, maar één politicus op die lijst: Piet IJssels, van 1970 tot 1975 raadslid, daarna tot 1991 fameus en berucht wethouder. Hij vertrok naar Gorkum om daar een geliefd en wijs burgemeester te worden tot 2013. Dat kaliber politici kwamen we daarna niet vaak meer tegen in Alkmaar. Ja, Henk Eggermont mag dan ook genoemd worden, werd burgemeester van Stedebroec.

Voor dit jaar maakt u geen kans meer, want het staat al vast wie de prijs voor 2014 wint. Op 16 april wordt hij uitgereikt. Op onze website en hopelijk in de krant kunt u lezen wie de ‘gelukkige’ is.