Grote Kerk Single Malt in Alkmaar?

Geen idee of iemand het al bedacht heeft. Maar interessant om eens te onderzoeken in dit jubileumjaar waar de Alkmaarders het eerst aan denken bij de Grote Kerk. En dan zie ik al voor me, dat in een artikel van de gemeente een wethouder de top tien onthult: Op de tiende plaats ‘gebedshuis’ namens de laatste gelovigen van de stad. Plek negen, acht en zeven ontlopen elkaar niet veel: tentoonstelling, beurs, concerten. Zes is halverwege de schaal voorspelbaar: huiskamer van de stad. Wat dat dan ook betekent. Vijf, vier en drie liggen weer dicht bij elkaar: museum, monument, ouwe meuk. Kan er ook niks aan doen. Twee is een verrassing: chique trouwlocatie. Niet dat er zo veel getrouwd wordt, want nogal prijzig. Maar als je het dan toch hier doet heb je vast heel veel gasten. En dus veel stemmen. Vandaar. Eén is een inkoppertje. Straks, op 9 en 10 februari, stroomt er weer een leger van stoere mannen, meestal in spijkerbroek en leren jack, hoog Koos-Koets-en-Robbie-Kerkhof-gehalte, naar ons laatmiddeleeuwse wonder van devotie. U heeft dat al zeven jaren achtereen waargenomen en weet: die massa’s vrijgelaten huisvaders komen een weekend lang voor het whisky-festival! Gedoodverfde winnaar inderdaad, dat mega-café in Schotse sfeer.

De middeleeuwse Alkmaarders, die zelf nog in houten huizen woonden en in 1470 aan het meest ambitieuze plan begonnen, dat de stad ooit heeft gekend, van een ongekende maat en rijkdom, zullen aan een andere top tien hebben gedacht. Heilige plek van vrome verering, tempel voor de almachtige, wachtkamer van de hemel, laatste rustplaats voor zielenheil, altaren van de gildes, plaats van boete en vergeving, bron van kennis, centrum van kunst en geleerdheid, schuilplek van troost, memento mori. De hoge offers van geld en tijd werden opgebracht dankzij hoge idealen en vrome wensen. Alle moraal, die de duizenden stenen van de Grote Kerk schraagde, is verdampt. Wat we nog hebben en wat we vieren is het gebouw, dat na de rooms-katholieke- en na de protestantse tijd een derde leven heeft gekregen. We zijn er aan gewend geraakt en er mee vertrouwd geworden.

Op dinsdag 6 februari geeft historica Carly Misset een lezing over de bouwgeschiedenis van de Grote Kerk, nuttige introductie van alles wat u dit jaar over het ‘sieraad van de stad’ gaat vernemen. Zie onze website hvalkmaar.nl. Kunt u het weekend erna imponeren met uw bouwkundig-historische kennis, bij het whisky-proeven…