De groep ‘Alkmaarders op de Kaart’ heeft in verband met 75 jaar bevrijding een kaart met herdenkingsmonumenten en gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog in Alkmaar gemaakt. Het uitdelen van deze kaart aan bezoekers van 4 mei bijeenkomsten in de gemeente kon helaas geen doorgang vinden vanwege de corona-crisis. Niettemin kunnen inwoners aan de hand van de kaart zelf een route langs verschillende monumenten maken (zie Facebook).

Het bijzondere karakter van de nationale herdenking op 4 mei 2020 zal ongetwijfeld lang in ons geheugen gegrift blijven. De stilte en leegheid op plaatsen waar normaliter veel mensen samenkomen, symboliseerden dit keer nog duidelijker het verlies van alle slachtoffers. Een van de jongste herdenkingstekens van de hierboven genoemde kaart is een bescheiden gedenkteken op de Voormeer, vlak voor de Boompoortbrug. Het gedenkteken verwijst naar de slachtoffers van een bombardement van een drietal woningen aan het Zeglis in januari 1942. Gedurende de oorlog stierven zo’n 8.700 Nederlanders als gevolg van een bombardement.

De meeste van deze burgerslachtoffers werden gedood door geallieerde bommen. In een aantal gevallen ging het om vergissingen. Zo ook in Alkmaar. Tijdens de avond van 15 januari 1942 vlogen 9 vliegtuigen van het Britse Bomber Command over Alkmaar. Doel van de missie was om Nederlandse vliegvelden te bombarderen, maar bij vergissing daalden bommen neer op panden aan de Oude Gracht en het Zeglis. Naast veel materiële schade viel aan de Oude Gracht slechts een aantal gewonden. Op het Zeglis was het drama echter veel groter: zes Alkmaarders kwamen om het leven. Het gedenkteken op de Voormeer houdt hun namen levend: Roliena Brink-Kaal (52), Johannes Brink (4), Jacobus Pool (43), Jan Koeman (60), Antje Schotvanger (63) en Barend Koeman (35).

Klaas te Bos