Het kalf en de phoenix van Alkmaar

Kon vorige woensdag niet weten, dat mijn column met een pleidooi voor vuurwerk onder controle van de overheid die nacht nog zo’n tragische onderstreping zou krijgen. Maar je kon er op wachten, dat het een keer mis zou gaan. Al jaren sta ik bij de jaarwisseling klaar om in te grijpen als een verdwaalde vuurpijl mijn monumentale huis bedreigt. Ook dit jaar was er weer een kanjer die niet hoog genoeg wilde komen en brandend bijna op mijn dak belandde. Rakelings langs de gevel liep het net goed af. In tal van Europese binnensteden is publieksvuurwerk verboden. Onze burgervader lijkt nu ook overtuigd en kondigde een discussie over een verbod aan. Eigenlijk vindt hij dat eerst Den Haag de wet moet veranderen. Maar die wet voorziet nu toch al in de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen? Amsterdam doet dat. Verwijzing naar Hilversum, waar de rechter zo’n verbod vernietigde, lijkt niet terecht. Lag aan een vormfout, niet aan de inhoud van het gemeentelijk besluit. Hopelijk doet onze burgervader wat hij zegt en pakt hij nu door. Dan heeft het ‘martelaarschap’ van Spaander&Waardijk &IciParis nog maatschappelijke relevantie. Anders is het wachten op het volgende ‘kalf’, voordat de put gedempt wordt.

En wat nu? Voorlopig een enorm gat in onze mooiste winkelstraat. Hopelijk wordt er spoedig gebouwd op die plek. Wij geven graag een advies: gemeente, eigenaren, ga met elkaar aan tafel en bespreek de juiste condities voor de nieuwbouw. Mag wat ons betreft best modern, maar bouw panden, die qua hoogte, gevelindeling, materiaalgebruik en kleur goed aansluiten bij het monumentale karakter van de Langestraat. Nog weer zo’n oversized ‘Almere-paleis’ misstaat in de historische omgeving. Dat zou de aantrekkingskracht van de monumentale binnenstad verder verzwakken.

Wij wensen de getroffen ondernemers toe, dat zij als een Phoenix uit de as zullen herrijzen. Alkmaar wensen wij toe, dat er smaakvolle, passende panden komen. Daarvan zijn er in de binnenstad, òòk in de Langestraat en in de Laat, tal van goede voorbeelden te vinden. Sommige zijn zelfs bekroond met onze befaamde Puienprijs. Wat zou het mooi zijn, als die in de komende jaren nog eens aan deze mooie plek kan worden toegewezen. De fraaie geschiedenis van de firma’s Spaander en Waardijk, beide hofleverancier, zou er nog meer glans door krijgen. Zie ook www.spaandermode.nl en www.waardijk.nl als u die bijzondere winkelgeschiedenissen eens zou willen nalezen. Van harte aanbevolen.