High Heels & High Ideals

U vindt het beeldschoon, toch? High Heels Run, 2 maart op het Canadaplein, is tevens de start van Internationale Vrouwendag Alkmaar, in het teken van ‘Vrouw en Gezondheid’. Het startschot geeft Yvonne Hak, atleet en arts, die met haar naam, sport en beroep omvat wat hier op 2 maart gebeurt. U bent het natuurlijk eens met de voorwaarden: hakken vanaf 5 cm (voor beginners!) en ‘originele&prachtige outfit’. Dat is door een man bedacht, denkt u. Maar de juryleden zijn van mijn sportschool en dat zijn bijna allemaal vrouwen, ‘power-vrouwen’. Het zal drukker zijn bij die fraai gehakte jonge dames in ravissante outfit, dan bij de praat-en-doe bijeenkomsten van Internationale Vrouwendag, waar meestal de hoofddoekjes opvallen. “Oh, het is voor vrouwen? Dan mag je er naar toe, Fatima”. “Dankjewel, Achmed”.

Bij Internationale Vrouwendag en het thema Vrouw&Gezondheid denk je niet aan highheels, maar aan de schandalige misstanden van uitbuiting van Aziatische huishoudslavinnen in de Arabische landen, aan talibanverminkingen van jonge vrouwengezichten, aan groepsverkrachtingen in India, aan textieluitbuiters in Pakistan, aan kleuterbordelen in Thailand, aan vrouwen, die gedwongen worden hun eigen kind te verdrinken in Noord-Korea, aan moeders, die hun kind in hun armen zien sterven van de honger in Afrika. Hoeveel vrouwen krijgen niet de kans om gezond en veilig te leven even voorbij onze landsgrenzen. Terwijl òns grootste vrouwen- (en mannen-) probleem in de paradijselijke polder Nederland ‘obesitas’ heet.

Denkt u nu ‘Help. Genoeg! Wat heeft dat te maken met de Alkmaarse geschiedenis?’, dan meld ik u: meer dan u vermoedt. Bij de “Grootste Alkmaarders aller tijden” op onze website worden ook 13 vrouwen genoemd. Uit het verre verleden alleen Trijn Rembrands (die van de gesmolten kazen tijdens het beleg in 1573, zeg maar). Maar naarmate je dichter bij nu komt worden het er steeds meer. Over 25 jaar, als we weer zo’n verkiezing organiseren, zijn ze vast in de meerderheid. Van die 13 illustere Alkmaarse vrouwen stel ik aan u voor: Cornelia Catharina de Lange, 1871-1950. De vijfde vrouwelijke arts van ons land, hoogleraar kindergeneeskunde, bestrijder van de kindersterfte en een leven lang begaan met de gezondheid van zwangere vrouwen en hun zuigelingen. “Ze was een baanbreekster zonder te breken”, werd van haar gezegd, typerend voor haar betekenis èn haar charme. Mag er iets van haar geest doordringen to de hersentjes van de hogehakkenloopsters. En van de toeschouwers! High Heels èn High Ideals, zogezegd!