Imagine in Alkmaar

Prachtig weer was het, volop zon. Op onze plattegrond stond aangegeven dat het hier ergens moest zijn, bij de ‘Strawberry Fields’. Daar, aan de rand van Central Park in New York woonde ooit John Lennon met Yoko Ono, voor hij vermoord werd. Wij huurden er vorige week fietsen en genoten er van de tocht door een van de meest fameuze parken in de wereld. We moesten tenslotte van onze fiets af, de wandelpaden op. En daar lag het dan, “Imagine” in het plaveisel. De ultieme vredesoproep: “Imagine all the people, sharing all the world”, 45 jaar geleden. Het heeft niet geholpen. Er is nog zo veel verdeeldheid op onze erwt in het heelal. Maar allen van mijn generatie zullen glimlachen en vertederd stilstaan bij deze plek. En de muziek in de oren horen van Imagine en van Strawberry-fields-forever. Trouwens, ook veel jongeren genoten hier. Het leek wel een klein beetje Woodstock op die magische mysterieuze plek in Central Park. Met veel jeugdige nieuwe hippies, vooral meisjes, en enkele straatartiesten, die nog een grijpstuiver wilden verdienen aan het oude succes van de Beatles.

Heeft dat iets met Alkmaar te maken? En met de geschiedenis? Reken maar. “Relax man” en lees verder. Want hebben wij in de Pettemerstraat niet het enige echte Beatlemuseum van Nederland? Waar een kleine stad groot in kan zijn. Terecht kreeg de chique Van Everdingen-tentoonstelling vijf sterren in de Volkskrant. Maar ‘high culture’ kan alleen bestaan in een omgeving met voldoende variatie. Smaken verschillen, niet waar. En je hoeft ook niet iedere dag ‘Coq au vin’ te eten. Het kan wel eens wat gewoner. Het Beatlesmuseum dus. Wellicht denkt u nu, dat ik in navolging van Lennon enigszins high aan het worden ben.

Dat zou zo maar kunnen. Maar de geestverruiming komt  dan nu van de enige Alkmaarse plek waar de komende tijd ‘Imagine’ naar u geroepen wordt. “Gebruik je fantasie”, want de verbeelding is aan de macht gekomen in de Langestraat. Daar liggen de kleurige verlichte tegels van de Walk of History nu te stralen om u te laten wegdromen bij de hoogtepunten van Alkmaars geschiedenis. Nee, zonder de Beatles helaas. Want die waren hier nooit. Maar wel met Bertje Doperwtje op tegel 48. Die is hier al vele jaren iedere dag. En heeft uw fantasie wat hulp nodig? Lees dan alle verhalen, die vertellen wat er op de vijftig tegels te zien is.