Imago?

Wat zijn je belangrijkste eigenschappen? Daarmee ben je bekend en onderscheid je je. Vertel in Mantsjoerije dat je in Parijs was. De kans is groot, dat men aan de Eiffeltoren denkt. Hoewel de Opéra en het Musée-du-Louvre interessanter zijn. Vertel in Alaska over Amsterdam. Helaas voor het Paleis-op-de-Dam en het Rijksmuseum, maar de eerste gedachten gaan dan uit naar wiet en ‘the-red- light-district’. Althans bij het ‘kaas-en-brood-volk’ daar. Hoe graag zouden onze marketingboys Alkmaar niet zien aansluiten in een superrijtje als Amsterdam, Parijs, Berlijn, Londen…Het zal niet lukken. En gelukkig maar. Je wilt in de Langestraat niet ‘over de hoofden moeten lopen’, zoals in de Kalverstraat tegenwoordig onvermijdelijk is, toch?

Akkoord, Alkmaar als aantrekkelijke B-locatie dan maar. Wat is ons imago, wat zijn onze bekendste eigenschappen? Al jaren wil men ons doen geloven, dat Alkmaar dè kaasstad is. ‘Say Alkmaar, say cheese’ dus. Maar vlakbij en verder weg zijn er honderden steden en provinciestadjes die zoiets ook zeggen: Edam, Gouda, Cheddar, Brie, Gorgonzola, etc… Zo onderscheidend is die kaas niet. Begrijp me goed, voor de enthousiaste Japanse en Chinese toeristen moeten we blij zijn met de onbegrijpelijke poppenkast van onze kaasmarkt en met het koninklijk goedgekeurde kaasmuseum. Maar voor de meeste Alkmaarders zelf is dàt het niet, wat ons imago, verschil met de anderen, uitmaakt, al noemen we ons met zelfspot ‘kaeskoppen’. De kans, dat je als aantrekkelijke B-locatie in Verweggistan bekend bent, kaas of niet, is nihil. Wethouder en ondernemers willen er wat aan gaan doen, in Peking, en dat is goed, maar voorlopig moeten we het, dichter bij huis, van andere kroonjuwelen van ons karakter hebben.

Ik bedoel: Van-Alkmaar-de-Victorie en AZ. De goed opgeleide grijze golf lokken we dus tijdens het dagje uit naar het Stedelijk Museum. Voor het kaas-en-broodvolk tot in de uithoeken van Europa hebben we AZ: Say-AZ-say-Alkmaar. Op je kroonjuwelen moet je zuinig zijn, voorzichtig mee omgaan, nooit slecht in het nieuws brengen, want dan verliezen ze hun glans en heb je een deuk in je zorgvuldig opgepoetst imago.

In Haarlem staat bij de Grote St. Bavokerk nota bene een heus AZ-monument! Weliswaar voor Lennart Nijgh, maar als je de ingegraveerde tekst even negeert gaat je Alkmaarse hart toch sneller kloppen bij die A en die Z. Alkmaar, koester je imago, koester je kaas-en-brood-volk, verspeel AZ niet, denk liever ’s na over een eigen AZ-monumentje. Plek zat op het Waagplein, sorry, de Kaesmarqt 🙂