Het jaar 2019 is het eerste volle jaar dat de Monumentenloods bezoekers bij het tijdelijk adres aan de Alexander Flemmingstraat 12 in Alkmaar mocht ontvangen. Veel mensen kwamen kijken uit nieuwsgierigheid. Soms gaven zij meteen aan dat zij niet in een huis van voor 1940 wonen. Of uit een andere gemeente dan Alkmaar komen. Maar ze vonden de collectie overweldigend en ‘hartstikke leuk’. En wat kochten de kopers nou in de loods?

De grootste belangstelling ging toch uit naar wandtegels. We hebben diverse mensen gelukkig kunnen maken met het herstel van hun gangmuur, oude keuken of badkamer. Ook trapleuningen waren in trek, bij bijbehorende steunhaken. Steeds gaven de mensen aan hoe de leuning pasten bij hun interieur. Verder zijn er diverse wandkleden verkocht aan particulieren en verenigingen. Binnen- en buitendeuren werden vaak bekeken maar vaak bleken die toch moeilijk in hun huis te passen. Vaak was de grootte van de deur het probleem. Het hang- en sluitwerk werden meer verkocht dan de deuren zelf.

Onze bekendheid is in 2019 behoorlijk toegenomen. Dat merkten we ook aan het aanbod dat we kregen. Prachtig glas in loodramen, buitendeuren. Een prachtig mooie set schuifdeuren met bovenlicht, afkomstig van een woning aan de Metiusgracht is ons aangeboden. Deze set wacht nu op een koper in Alkmaar en omstreken. Soms moeten we ook goederen weigeren. Kasten en stoelen passen niet in onze collectie. Wij willen een monumentenloods zijn dat zich richt op zaken die aard en nagelvast terecht komen in panden ouder dan 1940.

De afdeling industrieel gereedschap vormt echter een punt van aandacht. In de loods staat een prachtig trapnaaimachine uit een zadelmakerij, diverse gereedschappen om klompen te maken, gereedschappen van een kuiperij en een schoenmaker. Ook een heus hijsblok, een weegschaal, complete gereedschapskist met antieke hamers, zagen en beitels staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Al deze zaken passen niet in een monumentenloods zoals die voor ogen staat. Wij willen deze goederen een nieuw onderdak willen geven. In Alkmaar moeten er toch bedrijven, musea, onderwijsinstellingen of particulieren zijn die hier belangstelling voor hebben? Waar dit industrieel erfgoed tentoongesteld kan worden? Laat het ons weten door een e-mail te sturen.

De Monumentenloods in Alkmaar wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers ingericht en opengesteld. Wij staan voor u klaar op elke woensdag van 10.00 uur tot 13.30 uur.

Jos Stroomer, HVA