Oudere Alkmaarders herinneren zich Timmermans Graan en Meelhandel nog wel, de meelfabriek aan het Noord Hollands kanaal. Een gebouw dat zich in de loop der jaren tot een enorm bouwwerk had ontwikkeld. Of er ooit een architect aan te pas is gekomen, was niet aan het gebouw te zien. Blijkbaar kon er aan het kanaal vergunningsvrij gebouwd worden.

Kippen in de bomen
De meelfabriek leverde naast een kenmerkend industrieel complex ook een leefgebied van een aanzienlijke kolonie verwilderde kippen in de bomen aan de Schermerweg, de oude Omringdijk, op. In 2003 werd de meelfabriek gesloopt, de kippen hebben nog jaren daarna hun plek in de bomen behouden.

Hele uitdaging
Op de plek van de meelfabriek en van wasserij Krom gaat de firma Ouwehand Bouw uit Katwijk 450 appartementen tussen de West-Friese Omringdijk en het Noord-Hollands kanaal bouwen. Omdat de Omringdijk ter plekke enigszins kronkelt en omdat volgens het bestemmingsplan de karakteristieken van een dijk als hoogteverschil en talud moeten worden teruggebracht, is het nog een hele uitdaging om zoveel appartementen op die plek te ontwerpen.

Profiel oude Omringdijk
Het al genoemde bestemmingsplan geeft de randvoorwaarden aan waaraan de bouwplannen moeten voldoen. Dat is: het terugbrengen van het profiel van de aloude Omringdijk. En verder worden tussen de gebouwen open, groene corridors voorgeschreven die een minimale breedte van 20 meter moeten hebben.
Het bestemmingsplan geeft ook voor het Jaagpad stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het Jaagpad moet openbaar toegankelijk blijven en een breedte van tenminste 10 meter hebben en bij de invulling van de plint kan gedacht worden aan publieksgerichte en atelier-achtige functies.

Ziet u het al voor u?
Een prachtige wandelpromenade met hier en daar een terrasje om in de zomerse avondzon een glaasje te kunnen drinken. Dan hebben we het eerste stukje van wat door de gemeente Alkmaar ‘Hoera we hebben een kanaal’ werd genoemd. De schoorsteen van Krom is al afgebroken en opgeslagen om straks weer opgebouwd te kunnen worden, dus bouwers: aan de slag!

Feyko Alkema, HVA

Photocredits: fotograaf J. Steijn, Fotogroep De Waag, Collectie Regionaal Archief Alkmaar