Kans voor open doel…?

Het pleintje op het woonerf was opgeknapt door de gemeente. Er kwam veel nieuw groen. Ook een paar bankjes. De bewoners waren blij. Ze kregen zelfs een standbeeld van een plaatselijke held op hun plein. Het leek Parijs wel. Toen kwam het bericht, dat de buurtsuper er uit ging, en dat er een garagebedrijf in zou komen. De buurt stond op zijn achterste benen. Wie heeft dat bedacht en zijn ze nou helemaal gek geworden. In een woonbuurt! “Ons pleintje zou een groene oase worden in de verder zo drukke stad! En nou dit…”

Zo’n scenario leek zich de afgelopen maanden te ontrollen in het centrum. Lees voor ‘buurtsuper’ bioscoop Harmonie en voor ‘garagebedrijf’ Poppodium. Dan weet u waar we het over hebben: het Doelenveld. De gemeente zocht naar een plekje voor het aanstormende poptalent van de stad, dat toch ergens zijn decibellen kwijt moest. Provadja mocht niet naar de straks leegkomende bioscoop, maar de Alkmaarse popscene wel. Maar plotseling komt er naar buiten, dat de geluidsisolatie te duur wordt voor de gitaar- en drumtalenten. Alsof dat niet al meteen was te verwachten. Het poppodium moet naar Overstad, bij de toekomstige gokhal. Overstad wordt een nieuwe culturele impuls voor en van Alkmaar, heet het dan. Wat is het toch moeilijk om een inschattingsfout toe te geven. De enige goedkope oplossing is de Harmonie gewoon bioscoop te laten blijven. Hoeft er niks verbouwd te worden. En ik ken wel een club, die er graag in wil.

Begrijp me goed, ik gun de jonge muzikanten van harte een mooie nieuwe stek. Maar wat schieten zij er mee op, als ze een boze buurt naast zich krijgen?

Er lijkt wel een vloek op het Doelenveld te rusten. Het enige wat er tot nu toe zonder problemen is gelukt is de reconstructie van een schietbaan, waardoor je begrijpt, waarom dit plein Doelenveld heet. De Historische Vereniging heeft er jaren voor gepleit en meegedacht in ontwerpcommissies. Hier oefenden de stadsschutters op doelen, houten duiven op hoge palen. En daarna werd er stevig op gedronken en gegeten. Zie de fraaie schuttersstukken in ons museum. Ja, en dat borstbeeldje van Drebbel is ook gelukt. Maar voor de rest: onnodig afgebroken huizen en gefrustreerd vertrokken bewoners, geen Yxie, geen echt groen plein, want de auto’s zijn er toch weer de baas, geen samenhangende visie met de naastgelegen pleinen van de Vest en de Paardenmarkt.

En dan nu toch nog een nieuwe kans om de harmonie op en rond het plein te herstellen? De oude, maar gezellige bioscoop kan zijn naam eer aandoen door te kiezen voor een duurzame bestemming. De aanpalende hoteleigenaar wil het pand wel kopen. En dan wellicht verhuren aan bijvoorbeeld Provadja? Is de gemeente van het gedoe af en kan de hoteleigenaar controle houden op een prettige uitstraling naast zijn mooie hotel. Iedereen blij: buurt, gemeente, Provadja en hotel. Heet dat niet een win-winsituatie? Da’s nou politiek volgens het ‘Harmonie-model’. Een kans voor open doel…