Kansrijk Kanaal in Alkmaar

“Ik heb geen tijd voor die drukke binnenstad, doe mijn inkopen op internet. De toon daagde me uit: ‘Geef me ’s ongelijk!?’ Ik zou niet durven bij deze drukbezette moeder en zakenvrouw. Gelukkig voor Alkmaar had ze het over Amsterdam. Maar mijn associatie was veelzeggend. Ik moest denken aan Overstad en de waterscheiding van het Kanaal. De concurrentie met het centrum is nog verzwaard door de komst van internet. Het stadsstrand doet deze zomer weer zijn best om de moed er in te houden, maar voor vertier heb je er verder niks te zoeken. De ‘chocoladefabriek’ in Ringers zou een forse stap in de goede richting kunnen zijn. Maar gaat dat lukken? Zou toch een gemeentelijk monument worden? Het is erg stil geworden. En hoeveel geduld is er nodig voor de bioscoop, het poppodium en het Chinese karaokehotel? Dat arme kanaal, dat niet gegraven had hoeven te worden, lijkt steeds de schuld te krijgen.

‘Het breedste en diepste kanaal ter wereld’, meldden de kranten trots bij de opening in 1824. Twee zeeschepen moesten elkaar kunnen passeren. Maar al een kwart eeuw later was het te smal voor de nieuwe zeeschepen, de klippers. Nog weer een kwart eeuw later was de techniek klaar voor het maken van een grote zeesluis, waarmee het Noordzeekanaal mogelijk werd. Einde handelsbelang van het Noordhollands Kanaal. En Alkmaar had er nog wel zoveel welvaart van verwacht. Anderhalve eeuw is het kanaal daarna behandeld als morsig randgebied. Veel gezellige steden hebben een waterloop door het centrum. Alkmaar heeft zijn Noordhollands Kanaal nog steeds niet ontdekt, want er is natuurlijk veel meer mee te doen. De nieuwe woonwijken langs het Zeglis en het Jaagpad bewijzen de potentiële aantrekkelijkheid. De Bierkade is een plaatje. Maar dichter bij het centrum heeft men gemeend een politiebureau, parkeergarage, stadskantoor en brandweerkazerne in te zetten voor het opleuken van de oever. Dat schiet niet op. Die oevers moeten aantrekkelijk zijn om de bezoeker te verleiden om Overstad te betreden.

Vandaag geven wij een lezing over de geschiedenis van het Noordhollands Kanaal. Zie onze website. U kunt er wellicht nog bij. In het najaar komt er een nieuwe musical over ‘ons’ Kanaal, om de gemeentelijke fusie te vieren. Conclusie: dat arme kanaal kan er niks aan doen. Maar nu het er toch ligt wordt het tijd voor een stevige ontwikkelvisie om de stad langs de oevers alsnog te laten floreren.