Kers op het gebakje?

Als alles meewerkt kan een tot dan toe onooglijke buurt in korte tijd een hotspot worden. Dat zag je in Amsterdam met de Kinkerbuurt na een gelukkige keuze voor passende nieuwbouw naast smaakvolle renovatie. Dat trok mensen aan, die wat te besteden hebben. De leuke winkels en restaurantjes volgden vanzelf. En als je er niet kunt wonen kan je er in ieder geval dus leuk winkelen en er eens lekker uit eten. Al eerder zag je zo’n ontwikkeling in de Pijp, destijds een armetierige wijk rond de Albert Cuypmarkt, maar inmiddels het culinaire Walhalla van Nederland.

Er moet een leuk verhaal over zo’n buurt zijn te vertellen. Over het ontstaan, de geschiedenis. Daar scoor je mee tijdens je house-warming-party: “Op de plek van ons huis was vroeger een scheepswerf. Kan je je niet voorstellen, hè”. Zoiets. En als er dan ook nog water in de buurt is, mooie bomen graag, leuke terrasjes, fraai uitzicht natuurlijk, en een eigen parkeerplek voor je auto, dan komt het helemaal goed met zo’n wijk.

Herkent u er al een stukje Alkmaar in? Want in onze stad beleven we ook zo’n succesverhaal. Wie had tien jaar geleden gedacht, dat de rommelige, grauwe, sleetse buurt tussen Voormeer, Korte-Vondelstraat, Baansingel zo’n aantrekkelijke ‘place to be’ zou worden. Twee aangename restaurants met vollezon terrassen, haventje met jachten voor de deur, fraai vormgegeven woongevels erboven en uitzicht op de Accijnstoren geven je bij stralend weer de illusie dat je een mondaine badplaats nadert. De Historische Vereniging gaat zijn ‘finest hour’ beleven als de nieuwe Schelphoekgracht maandag geopend wordt. Met een botenparade, Shantykoor en heel veel vrolijke wethouder. Toe maar! Immers, daar hebben we in 2006 ‘strijd’ voor geleverd. ‘Het kan veel leuker, gemeente, dan een naar binnen gekeerd wijkje met grijze betonnen blokkendozen’, was toen onze gedachte bij het tot onze verbijstering door college en gemeenteraad geaccepteerde aanvankelijke nieuwbouwplan. Er werd uiteindelijk naar ons geluisterd. Met het resultaat is ieder tevreden, de bewoners vooral denk ik, maar ook wie er niet woont mag zich verheugen in een mooi stukje Alkmaar erbij.

Bezorgd zijn we ook. Aan de overkant in de Korte Vondelstraat staat de voormalige showroom van Vegro leeg, een beeldbepalend punt tegenover de prachtige façade van de Voormeer. Zal de gemeente er goed op letten wat hiervoor in de plaats komt? Geen steen-des-aanstoots s.v.p., maar een kers op het gebakje van de nieuwe Schelphoek!