2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door soldaten van Caesar. Héél Gallië? Nee een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden. Zo begint elk stripalbum van Astérix, de successtrip uit de vorige eeuw. Mooi denkt u, maar: dit is toch de column van de Historische Vereniging Alkmaar, wat moeten we dan met een strip die weliswaar historisch is geworden, maar niets met Alkmaar te maken heeft?

Gaat u, nu het nog kan, met mij mee naar Bloemwijk, het aardige tuindorpje in Alkmaar. Want voor Bloemwijk is het doek gevallen, het wijkje wordt gesloopt en verandert in een nieuwbouwwijkje waar de Alkmaarsche Courant jubelend over schreef: ‘Volksbuurt wordt modelbuurt.’ Als ik in Bloemwijk zou wonen zou ik bezwaar maken tegen het begrip ‘volksbuurt’, synoniem voor achterbuurt of achterstandswijk. Dat is Bloemwijk niet, ook nooit geweest. Ontworpen in de jaren 30 van de vorige eeuw als tuindorp waar veel medewerkers van de spoorwegen een woning vonden.

Tuindorpen moesten grotendeels zelfverzorgend zijn, met eigen winkels en andere voorzieningen. In Bloemwijk heeft dat zo’n 20 winkels opgeleverd, voor slagers, bakkers, kleermakers en groenteboeren. Vanaf 1928 was op adres Boomkampstraat 7 bakkerij Bos gevestigd, nog te zien aan de etalage in de gevel.

In Bloemwijk is het verschil tussen koop- en huur woningen goed te zien. De koopwoningen liefdevol onderhouden met vaak nog originele details en strak in de verf, de huurwoningen met een wat armoediger uitstraling met kunststof kozijnen en daklijsten. Blijven als straks de huurwoningen tegen de vlakte gaan, de koopwoningen als kleine nederzettingen moedig weerstand bieden tegen sloop en aangepast te worden aan de milieuregels?

Over milieuregels: heeft u het voorlopige energielabel van uw woning al omgezet in een definitief label dat tot 2030 geldig blijft? Dit jaar kan het nog voor € 5,- volgend jaar betaalt u er € 195,- voor. Het is maar dat u het weet. Zie: www.energielabelvoorwoningen.nl

 

Feyko Alkema, HVA