Namens de Historische Vereniging Alkmaar wens ik u in de eerste plaats een goed en vooral gezond 2020. Wat dit betreft: wij Nederlanders – en dus ook wij Alkmaarders – mogen ons gelukkig prijzen in vrede en welvarendheid te leven. Het resultaat hiervan is een tamelijk optimistische kijk op op het leven. Al eeuwenlang getuigt ook vaak het schilderwerk van panden van optimisme; men maakt de stad graag kleurig, mooi. Maar gek: als je naar de huidige panden in onze stad kijkt, lijkt de behoefte aan kleur te verdwijnen.

Bewoners, ondernemers: iedereen wil zwart op de gevel. Hoe mooi is het als je de mogelijkheid hebt om met veel licht en luchtigheid in de toekomst te kijken. In het algemeen heeft iedereen eten, drinken en een dak boven het hoofd. En dan mogen wij ook nog leven in Alkmaar. En vooral als je het geluk hebt, zoals ik, om in het historische centrum te wonen, geeft dat veel voldoening.

Iedereen wil zwart op de gevel

Daarom is het gek dat in deze tijd van voorspoed, waar de meesten van ons zich aan kunnen laven, dat alle kleur uit de stad lijkt te verdwijnen. Bewoners, ondernemers: iedereen wil zwart op de gevel, afgezet met wit, zodat het nog harder wordt allemaal. Woonhuizen aan de grachten, restaurants en winkels door de hele stad, speciaal aan de Mient.

Iedereen wil kennelijk wat de buren ook willen.

Wat bezielt hen? Iedereen wil kennelijk wat de buren ook willen. En sommige architecten, zelfs ook huisschilders, adviseren antraciet. Let wel, vaak ook op rijksmonumenten, dus dan wordt ook nog eens een wet overtreden.

De stad raakt inmiddels aardig in de rouw.

En verf is tijdelijk maar wanneer men alle oude verflagen wegneemt, verdwijnt ook het geheugen van de kleuren. Laten we vooral de stad kleurig en optimistisch houden, met behulp van tulpen, maar toch vooral met kleur op de gevels. De geschiedenis is een rijke inspiratiebron voor de toekomst.

Rob de Vries,
bestuurslid HVA,
Architect, Bouwhistoricus