Laat de kinderen tot mij komen

Wie houdt er van booskijkende kinderen ? Jacob van Oostsanen kon het niet, kinderen schilderen. Hij schilderde er veel. Maar het blijven humeurige oude mannetjes. ‘Maria met kind en musicerende engeltjes’, te zien in het Amsterdam Museum, zou in onze ogen wellicht ook ‘Maria met lelijk Jezuskind’ mogen heten. Nochtans raad ik u dringend aan de tentoonstelling van Jacob van Oostsanen in Alkmaar èn in Amsterdam te gaan bekijken. Misschien moet je wel heel veel van kinderen houden om ze goed te kunnen schilderen. Zoals Frans Hals bijvoorbeeld.

Nog meer booskijkende kinderen ?

‘Wat bedoelt u met HET GAAT NIET DOOR ?’ “Nou, Alkmaar heeft het afgezegd.” ‘Wie of wat is ALKMAAR ? Wij gaan met onze dochter naar THE NETHERLANDS!’ “Sorry, Alkmaar is THE ORGANIZING CITY”. ‘Oh, I see, en waarom dan ?’ “Ze zijn arm, ze hebben er geen geld voor”……. ‘Eh…maar ik zie hier op Google: ze krijgen een splinternieuw station, bouwen een nieuwe bioscoop, en een nieuwe highway langs een kanaal, en de ‘most expensive bikeroad ever’ langs een ander kanaal, en nieuwe luxe hightech inrichting in the City Cathedral, en een nieuw plein voor de City Theatre, en een…’ “Sorry, maar de Major Mr. Browneyes himself zond ons deze email”. ‘Impossible. We hebben onze flights al geboekt en ik heb mijn holiday hiervoor moeten verschuiven en onze dochter verheugt zich er enorm op. Wie is de ambassador van dat gierige landje?’…….

Alkmaar staat weer eens op de kaart, maar heel ànders dan de leuke dames van Alkmaar Prachtstad het doorgaans voor elkaar krijgen. Blijken ze in de Langestraat niet te kunnen rekenen. “Say-Alkmaar-Say-Please”. Want nu wordt het bedelen bij de obesitas bevorderende CocaCola en MacDonalds. Gezonde Children’s Games ? Het doel heiligt kennelijk weer eens de middelen. Alkmaar zou de wereld wel eens even laten zien wat we waard zijn. Niet zo heel veel, vrees ik dus. Over miljoenen voor dubieuze verkeersplannen knipperen we hier nauwelijks met onze ogen. Maar nu het niet om het directe belang van de middenstand gaat zijn we op eens zo minvermogend, dat we ons de schande van de internationale sportcommunity op de hals willen halen. Hoe kregen ze dat toch voor elkaar in Darmstadt, tot voor kort zusterstad van Alkmaar. Darmstadt organiseerde al drie keer (!) die International-Children’s-Games. Ik zou het nog eens daar gaan vragen. Laat die kinderen toch naar Alkmaar komen…