Open Monumentendag zal dit jaar anders verlopen dan andere jaren. In verband met de coronamaatregelen zullen veel monumenten gesloten blijven. Uitgerekend dit jaar, waarin de scholen gedwongen werden hun deuren te sluiten, is het thema ‘Leermonumenten.’

Goed beschouwd is de binnenstad van Alkmaar één groot leermonument. Er is geen straat, gracht, steeg of plein in het stadshart waar je geen monument vindt waar je kennis van kunt opdoen. Een trapgeveltje, een prachtig snijraam of een monumentale deur. Ondanks die gesloten deuren valt er tijdens Open Monumentendag het nodige te zien en te leren.

Wandel door de Langestraat waar de geschiedenis van de stad letterlijk en figuurlijk aan je voeten ligt. Via de moderne digitale snelweg met de smartphone of iPad in de aanslag leer je door middel van 50 tegels meer over de stad.

Loop een rondje om de Grote Sint Laurenskerk waar de schutspatronen Matthias en Laurentius uitkijken over respectievelijk het Canadaplein en de Koorstraat.

Alleen al het rijkversierde oostportaal is een studie waard evenals de verschillende steensoorten die voor de bouw van de kerk zijn gebruikt.

Nu u toch de blik omhoog heeft gericht laat dan eens de prachtige gevels en verschillende bouwstijlen op u inwerken. Zie hoe ze Alkmaar tot een monumentale stad maken. Het is onmogelijk om in ongeveer 300 woorden het complete stadshart en interessante omliggende wijken onder de loep te nemen. Het is ook geen doen om al dat fraais in een dag te bekijken. Daarbij is de kans groot dat het te vol wordt en afstand houden problemen geeft. Leermoment: maak er een monumentenjaar van en geef uw ogen de kost. Of sluit u aan bij een stadwandeling zodra het weer kan.

Alkmaar een stad om trots en zuinig op te zijn.

 

Ans Hagenbeek, HVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.