Luft- und Duft-Kurort Alkmaar?

In de afgelopen jaren moest Alkmaar flink bruisen. Geen weekend zonder evenement. Soms geslaagd, soms ergerlijk, maar altijd met veel decibellen, die je aanspoorden om met de fiets te genieten van de regio, het mooie groen van Heiloo, de terrassen van Bergen waar het fijn converseren is, de ruige lege duinen van Schoorl, de branding van Egmond, de eindeloze weidsheid van de Schermer. Tegen de tijd, dat we terugkeerden was Alkmaar uitgebruist. Alsof je schuilde voor een bui, tot de zon weer terugkeert. Oergezellig dat bruisende Alkmaar, op gepaste afstand.

Zoals de wal het schip moet keren heeft nu een nieuw idee de stad bezwangerd. ‘Alkmaar bloemenstad’ kan in weldadige rust een kapitaalkrachtige in stijl, cultuur en natuur geïnteresseerde bezoeker naar de stad lokken. Een miljoen bloemen op de bolwerken en in de parken zal een legioen vermogende toeristen van Amsterdam verleiden om de broeierige wietdampen rond het IJ te verlaten en te komen genieten van de geur van een eindeloos lint van kleurige bloemen in ons herboren Alkmaar. Winkeliers blij, horeca blij. Wie niet blij?

Wij van de HVA willen ook blij zijn, want wij vinden het plan van de charismatische Hans van de Leygraaf met zijn Stichting Tuinen van Holland fantastisch. Historische grond van de stad in de spotlights, met een verbinding naar de agricultuur waar deze streek al eeuwen om bekend staat. Chapeau! Maar net als bij de charismatische Arthur Dontje van Dobla met zijn Chocolade Experience in een gerestaureerde Ringers, -wat we ook een fantastisch plan vinden-, hopen we als het er op aan komt, als het mooie plan met een steuntje in de rug kan lukken, of zonder die hulp roemloos kan verdampen, dat het stadsbestuur genoeg ondernemingsdurf heeft om Alkmaar ècht op een hoger plan te tillen. De visie van creatieve ondernemers als Dontje en Van de Leygraaf behoeft een politieke samenwerking die verder gaat dan beleefd je sympathie betuigen.

Daarom roepen we de bestuurders op: omarm Ringers, koester Tuinen van Holland en laat Alkmaar na het gebruis van de decibellen een stad worden die geurt en kleurt, die smaakt en raakt.

Hans van de Leygraaf liet zich overigens inspireren door een artikel in Oud Alkmaar, ons lijfblad: hoe Alkmaar vier eeuwen geleden ook al opviel door zijn sterke connectie met de bloemenhandel, de tijd van de Tulpenmanie. Ongelooflijk verhaal, dat we u via onze website hvalkmaar.nl graag laten meelezen.

Klik op de afbeelding hieronder voor het artikel over de Alkmaarse Tulpenmanie in Oud Alkmaar 2009.