Een stralende voorjaarsdag tijdens de coronacrisis, dat zijn andere tijden waarin dagelijks nieuwe woorden aan de bestaande worden toegevoegd. Thuiswerker is er zo een. Ze waren er altijd al, thuiswerkers. Huisvrouwen in de jaren zestig noemden zichzelf ook al zo. Maar nu in het internettijdperk heeft het een andere betekenis gekregen.

We moeten allemaal thuis werken is de opdracht die de regering ons heeft gegeven. Alleen voor onmisbare beroepen wordt een uitzondering gemaakt. Onmisbare beroepen, je mag hopen dat zij dat straks op hun loonstrookje terug gaan zien. Noodzakelijke boodschappen, ook al zo’n nieuw woord, noodzakelijk voor wie? Ik moest een voor mijzelf noodzakelijke boodschap in het centrum doen, maar werd in de Kapelsteeg tegen gehouden door een hek dat aangaf dat de steeg opnieuw bestraat werd.

En inderdaad: twee stratenmakers lagen voor ons, Alkmaarders, op hun knieën, hard bezig om de Kapelsteeg een nog fraaier uiterlijk te geven. Aan beide heren vragen of thuiswerken voor hen geen optie was, leek mij overbodig. U heeft dat allemaal niet gezien omdat u vanwege de intellectuele lock down gewoon thuis bent gebleven. Belooft u mij dat, als de coronacrisis straks voorbij is en u weer niet noodzakelijke boodschappen in het centrum gaat doen, u even naar de Kapelsteeg gaat als eerbetoon aan de harde werkers die ondanks de barre tijden nog gewoon hard bezig zijn om de binnenstad mooier te maken?

De muziek van André Hazes die in plaats van de orgelklanken in de Kapelsteeg klonk, moet u er maar zelf bij denken.

Feyko Alkema, HVA