Machtig mooi, man!

Dàt effect wilden de eigenaren van de mooiste monumenten van onze stad in het verleden bij het publiek opwekken. Men liet graag zien hoe goed men het had. Met mooie versieringen in de gevel, met bijzondere gevelstenen en -beelden, met een deftige ingangspartij, met dure materialen. Als een signaal aan de bezoeker, dat het binnen niet armoedig was en dat men te maken had met eigenaren van niveau. Met pracht en praal liet men graag zien hoe machtig men was. Zo is het eeuwen lang gegaan. Tijdens Monumentendag van dit jaar, op zaterdag 14 september aanstaande, is alle aandacht gericht op de “Macht en Pracht” van de stad. Niet alleen in Alkmaar, maar in heel Nederland. Onze stad heeft het nationale monumententhema vertaald naar “Machtig en Prachtig Alkmaar”. Met die titel verschijnt er op monumentendag tevens een mooi boek, van 420 pagina’s, met veel foto’s in een schitterende lay-out. En voor maar € 15, doordat alle auteurs belangeloos meewerkten. Een cadeautje aan de bevolking dus. Het ligt op 14 september op u te wachten in de Grote Kerk, waar de Open Monumentendag wordt gestart. De week er op vindt u het in de museumwinkel en bij boekhandel Het Keerpunt.

Maar laat u het niet bij lezen alleen. Doe mee aan het programma van Open Monumentendag. Er is een schitterend programma voor gemaakt met o.a. een Historische Markt in de Grote Kerk. Wilt u alle mogelijkheden weten, kijk dan op www.alkmaar.nl/openmonumentendag. U ontdekt er een filmvertoning, een vaartocht, een schandblok (dat u zelf kunt uitproberen !), een jeugdprogramma met o.a. schatten zoeken en wandelingen met gidsen. Te veel om op te noemen. Hulde aan de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg en Archeologie. Want daar zitten de bedenkers en organisatoren van dit mooie programma en dat schitterende boek.

Hoe zit het met de monumenten, die we vanuit déze tijd gaan nalaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Voegen we nog iets toe aan de rijke bouwgeschiedenis van de stad ? Door de crisis zijn er geen grootse bouwwerken te verwachten op korte termijn. De kantoren, die de laatste twintig jaar langs het spoortraject zijn gebouwd kwamen er niet voor de eeuwigheid. De levensduur is meestal een generatie, soms twee. Duurzaam bouwen voor vele generaties, zoals in het verleden gewoon was, lijkt weer opnieuw te moeten worden uitgevonden. Zou ons stadskantoor er nog zijn over tweehonderd jaar, of de nieuwe Schelphoek, of het AZ-stadion ? Als je beseft hoe snel bouwwerken in deze tijd weer vervangen worden kijk je met des te meer bewondering naar de bewaard gebleven monumenten van onze voorouders. Daar moeten we dus zuinig op zijn.

Wie na zaterdag 14 september nog eens wil nagenieten kan op zondag 15 september mee met de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar. Gratis, vanaf 13.30 uur, verzamelen op het Canadaplein. Dan krijgt u ‘Machtig en Prachtig Alkmaar’ nog eens met andere, historische, ogen te zien, met veel achtergrondkennis. “Machtig mooi, man”, verzucht u vast na afloop. Laten we genieten van èn zuinig zijn op onze mooie stad.

Leen Spaans,
voorzitter Historische Vereniging Alkmaar