Monumentale verbinding

De passie van de kunstenaar is de werkelijkheid intenser te laten ervaren. Kiest accenten om de aandacht te richten. In mijn vorige werkkring was er een collega, die als amateur, – maar met de allure van een prof -, graag tekende en schilderde. Ik vroeg hem vaak om de nieuwe kerstkaart te ontwerpen. Ook in 2002. Hij legde een inkttekening op mijn bureau van de spoorbrug. Daar ging ik regelmatig overheen, met de trein of met de fiets. Had ik die brug ooit ècht gezien, vroeg ik me af, toen ik verbluft naar het originele perspectief en het lijnenspel zat te kijken. Toen ik er de volgende keer langs kwam trof me voor het eerst de monumentale robuustheid. Ik ergerde me nu ook meteen aan de graffiti. Blijf van ‘mijn kunstwerk’ af, dacht ik. Sindsdien zag ik die brug anders, intenser. Het werd mijn symbool van verbinding, ontwikkeling en vooruitgang.

Alkmaar heeft weinig industriële monumenten. Beetje NS-station nog met de nu nog ongeschonden overkapping van perron 2/3, de watermolen, de Molen van Piet en de andere bewaard gebleven molens in en bij de stad, het stoomgemaal bij de Vondelstraat, Ringers en enkele andere, herbestemde panden langs het Kanaal, zoals Eyssen. En dus die groene spoorbrug.

Hij kwam er vanwege de elektrificatie van het spoor in 1958 en bracht Den Helder en daarmee ook Texel een stuk dichterbij. Toerisme kreeg de vaart erin. Enige tijd ook in Noord de plek om het kanaal over te steken, te voet, met je fiets aan de hand was de bedoeling. Want de Huiswaarderbrug volgde pas in de jaren ’70, de Tesselse brug in de jaren ‘80. Er valt nog veel meer over te vertellen, maar daarvoor is hier de ruimte niet. Ik verwijs u graag naar onze website, waar we het artikel (van het Regionaal Archief in de Alkmaarsche Courant) in de reeks “Ik was erbij” van 9 september 2008 voor u hebben afgedrukt.

De nieuwe nog te openen Victoriebrug, die er naast is komen te liggen, is gelukkig bescheiden qua ontwerp. Vanuit het noorden zal ie het zicht op de spoorbrug niet ontnemen. Vanuit de stad niet al te zeer verstoren.

Op 13 september is het weer Open Monumentendag. Het thema is dit jaar ‘Transport en Vervoer’, met speciale aandacht voor het ‘rollend erfgoed’. U heeft juist nu alle reden om net als ik die brug mooi en bijzonder te vinden…