Op maandag 31 augustus jl. was het een eeuw geleden dat de eerste paal werd geslagen voor de chocoladefabriek van Ringers. Nu is de verkoop van woningen gestart. Daarmee krijgt het gebouw na 100 jaar (eindelijk) een tweede leven.

Als onderdeel van Open Monumentendag vertelt Bert Muis op 13 september tussen 10.00 en 12.00 uur in de buitenlucht vóór de fabriek het verhaal van Ringers. Kom vooral! 

 

In 1905 startte Hendrik Ringers – met steun van zijn vader Frits senior – een bescheiden chocoladefabriek aan het Varnebroek. Zijn broer Theo sloot zich bij zijn broer aan. Het ging goed en in 1911 namen de broers daarom een chocoladefabriek in Rotterdam over. Ook die vestiging floreerde. En omdat een uitbreiding in de Maasstad niet mogelijk bleek, zochten de broers een locatie voor een tweede vestiging. Zij dachten aan een plaatst in het oosten van het land. Vader Frits senior wist echter zijn zonen over te halen om voor Alkmaar te kiezen. En zo geschiedde. Het fabrieksgebouw werd ontworpen door Frits junior. De firma F.H. Ringers en Zoon bouwde het pand. Derhalve een echte familieaangelegenheid.

Op 14 mei 1940 werd bij het bombardement van Rotterdam de Ringersfabriek vernield. Hendrik en Theo richtten zich nu geheel op Alkmaar. Na vele jaren van glorie viel in 1972 het doek. En na het faillissement van meubelpaleis Klercq brak een ongewisse periode aan voor het pand.

Acties van de Historische Vereniging Alkmaar en de door de HVA opgerichte Stichting ADAPT wisten sloop te voorkomen: in april 2016 wees de gemeenteraad het pand aan als gemeentelijk monument.

Wilt u meer weten over de Ringersfabriek?

Als onderdeel van Open Monumentendag vertelt Bert Muis op 13 september tussen 10.00 en 12.00 uur in de buitenlucht vóór de fabriek het verhaal van Ringers (zie ook de website).

Klaas te Bos