Nog geen genoeg van de bollen?

U denkt nu: ‘oliebollen?’. Zou kunnen, want ze verdragen zich niet langdurig met een gezonde leefstijl. Maar verwacht van mij geen buikvet-burning-advies. (Oké: veel groente, veel water, slapen en bewegen, daar komt het op neer.) Nee, het gaat nu over andere bollen. Die van de winkeliersvereniging.

Vorig jaar kon je in de Hermitage aan de Amstel bij het schilderij ‘Caféterras bij nacht’ van Van Gogh zien hoe de straatverlichting zich had ontwikkeld. Hoe kon Van Gogh de sterrenlucht zo krachtig schilderen ? Gewoon, doordat hij de sterren werkelijk zo zag in een straat met zachte gasverlichting. Hoe zou Alkmaar er toen ’s avonds hebben uitgezien? Onze royale stadsverlichting maakt de sterren vrijwel onzichtbaar. ‘Dan halen we ze omlaag’, moeten onze winkeliers hebben gedacht. En zie: er was sterrenlicht. Van eertijds wit plastic, inmiddels beetje grauw van de neergeslagen fijnstof, met heel veel milieubewuste ledlampjes. Hoe gezellig en sfeervol ook, van mij mogen ze nu weer uit. De Alkmaarse bollen hebben ons in de sfeer gebracht van de feestdagen. Maar die hebben we achter de rug, de blik is nu gericht op het komende voorjaar. Ook als het alsnog winter wordt. Of suggereren ze, dat we de komende lente en zomer overslaan en meteen nog maar een rondje feestdagen gaan doen, die van 2014 alvast. Goed voor de inkomsten natuurlijk:-).

De stad heeft sinds 2010 een langdurig contract voor deze bollen. De verrassing in de volgende jaren was er dan helaas wel af. ‘Lights on’ is op veel plekken in de wereld in de donkere decembermaand een populaire happening. Wat zouden de winkels en hotels dit jaar voor versiering hebben bedacht? Een maand geleden maakte ik het mee in Kopenhagen. De oh’s en ah’s van het publiek hoor ik nog, toen op het mooiste hotel in feeëriek licht een grootse scene uit de Notenkraker tevoorschijn kwam. In Alkmaar gaat dat niet lukken: “Mwah, alweer die bollen zeker!” De betovering zit hem niet alleen in het licht in de duisternis, maar ook in nieuwe creatieve ideeën: “Wat zou dit jaar de Langestraat magisch mooi gaan maken?” Kortom, we zijn toe aan wat anders. Wat mooi zou een versiering zijn, die duurzaam en milieuvriendelijk is, op zijn minst energieneutraal. Het winkelt het prettigst als je niet hoeft te denken, dat voor jouw dosis wintergezelligheid het broeikaseffect verergerd wordt. Doe je best, winkeliersvereniging, yes you can!