Nooit gezien in Alkmaar?
Het is echt waar. Het beeld dat u hierboven ziet, is terug te vinden in het V&D-gebouw aan de Laat. ‘Nooit gezien’, zie ik u denken, ‘toen ik een broek of een blouse stond te passen’. Klopt. Het was aan het zicht onttrokken. Binnen oogde V&D als een eigentijds gebouw. Alleen op de bovenste verdieping kon je bij La Place naar buiten kijken. Op de andere verdiepingen waren alle ramen afgeschermd door witte wanden, of grensden ze aan kantoorruimtes, waar het kopende publiek niet kwam. Zo ook de oorspronkelijke directiekamer uit 1925, ontworpen door architect G.W.J. Caron, de vaste huisarchitect van V&D. Een deel van die kamer is er nog. Hij ligt op de hoek van Het Vijvertje en de Ridderstraat, eerste verdieping. Als u heel goed kijkt, ziet u daar vanaf de straat een paar andere, rijker versierde glas-in-lood-ramen dan elders in de gevel. De vestigingsdirectie moet er al heel lang niet meer hebben gezeten. Het restant van de kamer, zoals wij die onlangs aantroffen achter de witte betimmering van de damesmode-afdeling, ziet er niet uit, verwaarloosd en beschadigd. Maar er is nog genoeg, zoals de vensters, de radiatorkasten en een deel van de houten vloer, om met een beetje fantasie te vermoeden hoe chique de oorspronkelijke uitstraling moet zijn geweest. Uit een tijd dat het directeur-zijn van zo’n V&D-filiaal nog veel voorstelde. Toen je bibberend van de zenuwen kwam solliciteren voor een matig betaalde baan, maar wel op stand.
Op Open Monumentendag, zaterdag a.s. 10 september, organiseert De Karavaan vier keer (10.30u, 12.00u, 14.30u en 16.00u.) een zoektocht door het gebouw, waarbij u al die onvermoede plekjes, die van een voorgoed voorbije tijd getuigen, met eigen ogen kunt zien. Op onze website plaatsten we nog enkele foto’s van oude trappenhuizen, die u dan ook kunt belopen.
En als u dan toch in de Laat bent, loop dan nog even door naar de Kapelkerk. Daar mochten wij als Historische Vereniging Alkmaar voor één week een kunstgalerie van maken. We vonden een aantal Alkmaarse kunstenaars bereid om samen met ons een expositie in te richten op het Monumentendagthema van dit jaar, Iconen en Symbolen. Heeft u net bij V&D met prettige verbazing gekeken naar die mooie glas-in-loodramen? Dan kunt u in de Kapelkerk helemaal uw hart ophalen. Daar vind u de meest bijzondere verzameling glas-in-lood-kunst van onze stad. Louter iconen en symbolen. En koffie en thee!

Trap 1 V&D
Trap 2 V&D